Foto:

Capelse moeder vertelt in boek over opvoeden

Boeken over opvoeden zijn er genoeg. Meestal beschrijven ze één bepaalde methode die de lezende moeder zou moeten volgen om de perfecte moeder te worden voor haar kind. Joke Achterkamp doet het anders. Zij schreef een boek met openhartige ervaringsverhalen van verschillende moeders over het opvoeden van hun kinderen en de keuzes die ze daarin maken.

Capelle - Een van die moeders is Bianca Snoek uit Capelle aan de IJssel. "Ik zag de oproep van Joke op Facebook waarin ze aangaf een boek te willen schrijven over de verschillende vormen van het moederschap en het sprak me meteen aan. Ik hou van moeder zijn en vind het leuk om te zien hoe het voor iedereen anders is."

Dat is precies wat Joke met haar boek wil laten zien. In haar boek komen verschillende moeders aan het woord. Denk aan een thuis-blijf-moeder, een gescheiden moeder, een bewust alleenstaande moeder, een moeder die borstkanker kreeg of een adoptiemoeder. Elf verschillende verhalen, elf verschillende manieren van opvoeden. Elke moeder vertelt waarom ze het zo doet en waarom dat voor haar werkt.

"Deze moeders zijn een inspiratie voor mij," vertelt Bianca. "Ik hoop dat ik met mijn verhaal ook een inspiratie kan zijn voor andere moeders. Mijn manier, kort door de bocht gezegd opvoeden zonder straffen of belonen, is een manier die niet gangbaar is. Ik vind het leuk om de wereld met mijn verhaal uit te dagen om niet klakkeloos de maatschappij te volgen. Niet dat iedereen moet doen wat ik doe maar om te laten zien dat er altijd meer wegen zijn. En dat de weg die je misschien eerst niet zag, ook best lekker kan lopen."

Joke spreekt in haar coachingspraktijk 'Kinderschatten' met veel moeders over de opvoeding van hun kinderen. Ze merkte dat veel moeders op zoek waren naar de 'perfecte' manier. Joke denkt niet dat die bestaat. Zoals ze het op de achterflap van haar boek verwoordt: elk kind is anders en elke moeder is anders. Daarom zou ook elke opvoeding anders moeten zijn.

"Toch zijn veel moeders op zoek naar die ene manier," vertelt Joke. "Ook hebben we snel een oordeel klaar over moeders die het anders doen, terwijl we de reden erachter helemaal niet kennen. Dat vind ik jammer. Ik besloot al die verschillende manieren en de redenen erachter wereldkundig te maken. Voor meer begrip en besef dat elke moeder het op haar eigen wijze heel goed kan doen. Dus een boek over opvoeden, maar dan anders."

Het boek 'Eigen wijze moeders' is te koop voor 14,99 euro bij Joke Achterkamp, via www.kinderschatten.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke Achterkamp, 06 100 42 103.