Anthira van Wensveen met een van de egels. (Foto: Jan van der Arend)
Anthira van Wensveen met een van de egels. (Foto: Jan van der Arend) (Foto: Jan van der Arend)

Nieuwe egeltjes voor het Schollebos

Capelle - In het Capelse Schollebos zijn vorige week door Stichting Natuurvrienden Capelle (SNC) en Egelopvangcentrum Zuid-Holland drie egeltjes uitgezet. Na maanden in een kooitje, voelden de diertjes weer gras onder hun voeten.

Door Ruud Sterk van SNC

Het Egelopvangcentrum (ressorterend onder Dierenbescherming) vangt zieke en verzwakte egels op die vooral in winter overdag gevonden worden: Dat is geen goed teken, want egels gaan dan normaliter in winterslaap en bovendien zijn het nachtdieren. Zij zijn dan ook lethargisch en te licht qua gewicht. Oorzaken zijn vaak parasitaire infecties (egelvlooien, teken, darmparasieten). In het opvangcentrum worden ze behandeld en pas na de winter weer gezond uitgezet. Het opvangcentrum heeft zo'n 50 egeltjes in de opvang. Zij worden gevoed met meelwormen en kattenbrokjes, een kostbare zaak. U kunt doneren!

Bedreigingen

Egels kennen nog meer bedreigingen: de maaimachine, het verkeer, de verstening van tuinen, de sterke afname van insecten (belangrijke voedselbron).
Egels zijn 'insecteneters', maar lusten ook regenwormen, slakken. Voor mensen die egels in de tuin hebben: kattenbrokjes en NOOIT MELK (daar gaan ze van aan de diarree met vaak dodelijke gevolgen).

Thrill

Anthira van Wensveen, vrijwilligster bij het Egelopvangcentrum (gevestigd in Papendrecht) trof recent een sterk verzwakt egeltje aan in het Schollebos. Deze ging dus linea-recta naar het opvangcentrum. Haar vader (Jan) is weer een SNC-vrijwilliger en zo kwam dit contact tot stand. Het was een plezier te zien hoe voorzichtig Anthira haar troetel-egeltjes weer de vrijheid gaf, maar wel met een gedachte-traantje. Ook was het een thrill om te zien hoe de egeltjes na maanden in kooitjes opeens weer de aarde, het gras en de planten roken en verkenden. Mijn dank aan Egelopvangcentrum en Anthira!
 

Meer info? www.dierenbescherming.nl/wildopvang/egelopvang-papendrecht. Wil je meer weten over de SNC of wil je contact? Kijk dan op de website www.natuurvriendencapelle.nl. Volg SNC via Facebook/Twitter om op de hoogte te blijven van recente waarnemingen, excursies en acties op natuurgebied. Volg ook op www.facebook.com/natuurvriendencapelle, twitter.com/stichtingSNC of kijk op:

www.natuurvriendencapelle.nl