Deze foto uit 1989 toont de vlieggaten waar de duiven door in en uit gingen.
Deze foto uit 1989 toont de vlieggaten waar de duiven door in en uit gingen. (Foto: )

Historische rubriek: Het Dief- en Duifhuisje in Capelle

Capelle - De rijke koopman Van der Veeken was in Rotterdam actief. Maar in Capelle liet hij begin 1600 een slot bouwen. Dat slot was eigenlijk een buitenplaats. Zoals er rondom Rotterdam meerdere stonden. Hij kocht van de Graaf van Holland het recht van de hoge heerlijkheid voor het gebied om het slot, dat wil zeggen van rivier tot 's Gravenweg en van Kerklaan tot oude begraafplaats.

Door Wim van den Bremen

Daar mocht hij recht spreken. Maar hij mocht ook duiven houden. Duiven houden was alleen voor de edelen weggelegd. Behalve een koetshuis werd er daarom ook een Dief- en Duifhuisje gebouwd. Onderin was een gevangenis voor 2 gevangenen. Op de bovenverdieping was het duivenhok.

De gevangenis was zeker niet comfortabel. Hij was onverwarmd en vochtig. Uit archiefonderzoek blijkt dat de gevangenis inderdaad gebruikt is. Om recht te spreken had de slotheer of -vrouw een baljuw en zeven weledelgeboren mannen. De zittingen werden in het Slot gehouden. Soms werd de uitspraak op het voorplein van het slot voorgelezen. De bevolking mocht daar dan bij aanwezig zijn. Vlak bij het slot was ook een galg. Of die gebruikt is weten we niet, maar dat zou kunnen omdat er in die tijd heel streng werd gestraft.

De rechten van de hoge heerlijkheid bleven bestaan tot 1795. Toen kwamen de Fransen Nederland binnen en schaften die rechten af. Het bestuur en de eigendommen gingen vanaf toen naar de gemeente. En er kwam een onafhankelijke rechtspraak. Het slot werd daarom afgebroken maar het Dief- en Duifhuisje bleef staan. Het werd gebruikt om spullen in op te slaan.

Nadat het gerestaureerd werd, ging de Historische Vereniging het gebruiken. Die maakte er een klein museum van. 's Zomers wordt daar de geschiedenis van het slot getoond. En belangrijke zaken uit de omgeving van dit museum. Zoals de dijkverzwaring en de geschiedenis van de nabijgelegen steenfabriek en woonbuurt De Oude Plaats. Het museum is open van april tot en met oktober op de 2e zaterdagmiddag van elke maand.

Wil je meer weten over de Historische Vereniging Capelle? Kijk dan op de website www.hvc-capelle.nl. De vereniging is ook actief op Facebook. Op www.capelleinbeeld.nl vind je enkele duizenden oude foto's. Capelle in beeld is een project van de Historische Vereniging Capelle aan den IJssel en de gemeente Capelle aan den IJssel.

Shopbox

Meer berichten