Kunstenares Erna Daalman uit Capelle aan het werk. 'Kunst kijken of maken geeft groei aan ons brein.'
Kunstenares Erna Daalman uit Capelle aan het werk. 'Kunst kijken of maken geeft groei aan ons brein.' (Foto: )

Erna Daalman: 'Altijd kunst in de buurt'

Capelle - Erna Daalman uit Capelle is beeldend kunstenaar én creatief docent. De komende tijd neemt ze ons regelmatig mee naar kunst én kunstenaars in Capelle. Ze is vooral geboeid door mensen, de natuur én kunst. "Kunst kijken of maken geeft groei aan ons brein."

Erna Daalman is beeldend kunstenaar sinds 1984, fotografeert, schrijft en interviewt zichzelf in dit eerste artikel van deze rubriek 'Altijd kunst in de buurt' van de IJssel en Lekstreek, editie Capelle.

Erna tekent vanaf haar 5 jaar en haar eerste tekening kwam in een Zeeuwse krant toen ze 6 jaar was. De reden dat de redactie haar werk plaatste was omdat er beweging in zat. Voor haar 11e verjaardag kreeg zij van haar ouders een eenvoudig, analoog, fototoestel. Nadat zij deze vol trots op school had laten zien, kreeg ze gelijk van een van de zusters de opdracht schoolfoto's te maken van alle klassen. Er was nog geen schoolfotograaf zoals nu het geval is. En je leest het goed: één van de zusters. Het was het laatste jaar dat op de school in iedere klas lesgegeven werd door nonnen. Natuurlijk was dit een meisjesschool.

Het schrijven kwam pas later, rond haar 20e jaar. Dit begon met eenvoudige, maar filosofische gedichtjes. Gedichtjes maak zij nog steeds, maar beperkt dit tot het 'elfje'. Een elfje is een gedicht met veel structuur en regels. Eén keer per jaar is er in Capelle een wedstrijd wie het beste elfje schrijft. Dat wordt georganiseerd door de Bibliotheek en de gemeente van Capelle. Natuurlijk heeft Erna daar ook wel eens aan meegedaan, maar ze is niet in de prijzen gevallen.

Tekenen, schilderen, schrijven en fotograferen heeft allemaal met kunst te maken. En Erna vindt het fijn om in haar eigen woonplaats aan activiteiten deel te nemen. Daarom is zij ook lid van Kunstkring Capelle en van de Kunstuitleen. Zoals zij zegt: "Het is een combinatie van collega's zijn, maar ook concurrenten en soms werk je samen om activiteiten tot stand te brengen, zoals het mede-organiseren van exposities op verschillende locaties in Capelle."

Erna is jaren geleden gestart als autodidact met het tekenen van mensen en daarna overgestapt naar het portretteren van dieren. Maar steeds vaker kwamen er geometrische vormen in haar werk voor. Deze groei in haar werk gaat ook nu nog steeds door. Haar favoriete vorm is het vierkant. Een geometrische vorm die in de natuur niet voorkomt.

Er is volop kunst te kijken in Capelle, maar soms moet je daar even voor googelen. Ze zegt: "Kunst kijken of maken geeft groei aan ons brein." De groei maakt dat je een open blik houdt naar de wereld om je heen.

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden