Petra Pereira toont het groene dak wat op haar schuur is geplaatst. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Petra Pereira toont het groene dak wat op haar schuur is geplaatst. (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Groene daken, mix van leuk en nuttig

Capelle - De gemeente Capelle stelt ook in 2019 de subsidieregeling voor groene daken en groene gevels weer beschikbaar. De subsidie voor een groen dak bedraagt 25 euro per m2 en voor een groene gevels 50 euro per m2. Daarnaast is er extra subsidie beschikbaar indien een asbest dak van minimaal 25 m2 wordt vervangen door een groen dak. Kosten voor een bouwkundig- en/of asbestonderzoek kunnen (deels) worden gesubsidieerd. Petra Pereira is een van de tuinambassadeurs die zich inzet voor vergroening van de tuinen in Capelle en heeft inmiddels zelf ook een groen dak op haar schuur.

Door Annemarie van der Ploeg

Capelle - "Het is veel leuker en aangenamer dan een gewoon dak en het houdt ook de verwering van mijn betonnen dak tegen. Het biedt ruimte aan beestjes en houdt vocht vast zodat het niet gelijk wegvloeit. Ook geeft het demping. Veel mensen hebben vochtproblemen in de schuurtjes en bij mij is het deze winter de eerste keer dat het in de schuur niet ontzettend kil en vochtig aanvoelt. In de zomer is het er kokend heet en ik hoop dat dat nu niet meer het geval is. In het voorjaar moet je het even bemesten en kijken of er onkruid groeit. Als het droog en warm is moet je het misschien een keer per maand besproeien. Van de winter was het roodachtig van kleur en nu wordt het steeds groener en het gaat nog bloeien", legt Pereira uit.

Het dak moet wel dragend genoeg zijn. Pereira vervolgt: "Sedum (vetkruid) weegt 55 kg per m2. Als je op een dak kunt lopen of als het dak een opstaande rand heeft en er 10 cm vocht op kan liggen, kan het erop. Je kan het op een rol of met cassettes neerleggen. Eerst moet er een rand grind omheen zodat het Sedum bij elkaar blijft en je er omheen kan lopen. Deze rand houdt ook de afvoer vrij. De cassettes zijn wat duurder maar die kun je bij een verhuizing dus meenemen. Aanschaffen kan bij een hovenier. Deze kan het ook leggen, maar je kunt het ook laten leveren en zelf leggen. Vanuit de tuinambassadeurs hebben wij een stappenplan ontworpen. Via duurzaam@capelleaandenijssel.nl kunnen de mensen vragen stellen over hun tuin maar ook het stappenplan voor groene daken aanvragen."

Pereira benadrukt het belang van groene daken. "Het is mooi dat de gemeente dit ondersteunt. Het is in het belang van het leefbaar houden van de buurt. Er is te veel beton; het water gaat daardoor te veel richting riool in plaats van dat het als buffer dient. De huizen in de Baaienbuurt stammen uit de jaren 70 en staan op houten palen. Wij zijn hier echt zuur als het grondwater gaat dalen. De tuinambassadeurs reiken graag de helpende hand omdat we denken dat het heel belangrijk is."

Op woensdag 17 april a.s. om 19.30 uur is er een bijeenkomst over groene daken en gevels in het Huis van de Wijk Schollevaar, Stationsplein 20 te Capelle aan den IJssel. Er zal ook een tuinambassadeur aanwezig zijn, die heel veel zelf heeft gedaan en uit ervaring kan putten en vertellen. Hiervoor aanmelden kan per email duurzaam@capelleaandenijssel.nl.

Shopbox

Meer berichten