Eric van der Kleij is klaar voor de start van zijn reis op de fiets naar China.
Eric van der Kleij is klaar voor de start van zijn reis op de fiets naar China. (Foto: onbekend)

Eric gaat op de fiets naar China, volg zijn reis in deze krant!

Capelle - Eind 2013 begon Eric van der Kleij samen met zijn vrouw en twee dochters een lunchroom in Winkelcentrum Koperwiek in Capelle a/d IJssel. Uiteindelijk moest de lunchroom van verhuurder Wereldhave sluiten omdat deze gesloopt gaat worden. Van der Kleij sloot dus zijn lunchroom. In 2012 had hij al een fietstocht van en half jaar gemaakt en die smaakte naar meer. Dus nu alles voorbij was, was het voor hem tijd om deze een vervolg te geven. Op 3 april vertrekt hij op de fiets naar China.

Door Annemarie van der Ploeg

"In 2012 heb ik al eens en half jaar gefietst van Vietnam naar Indonesië. Dat was 11.000 km in zes maanden. Dus toen dacht ik al: "Dat is wel zo leuk en dat smaakt naar meer." Dus na de sluiting van de lunchroom dacht ik: "Ik ga eerst dit doen en dan gaan we later wel weer kijken wat we verder gaan doen." De route die ik ga fietsen loopt via Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan naar China. Ik heb alles qua landen uitgestippeld, maar er kan onderweg natuurlijk van alles gebeuren. Soms is er onrust in de wereld en dan moet je improviseren. De route is om en nabij de 15.000 km. Maar je kan ook een lus door bijvoorbeeld Iran maken. Dan fiets je gewoon een paar duizend kilometer meer. In principe fiets ik 2000 km in de maand dus als ik daar eind van het jaar wil aankomen, zit ik toch wel aan de 16.000/17.000 km", legt Van der Kleij uit.

Zijn gezin vindt het fantastisch dat hij deze tocht gaat maken. "Ze weten dat ik het leuk vindt en houden de website en alles bij. Dus ik lever alles aan qua filmmateriaal en fotomateriaal en zij verwerken het dan op de website. Onderweg kunnen we elkaar bellen en appen. Er zijn zo veel mogelijkheden. En als ik aan het eind in Beijing zit, komt de familie weer even over. En als mijn fiets kapot is, ga ik weer even naar huis. Dan kom ik de fiets maken. Je bent natuurlijk wel op de fiets en er kan natuurlijk wat gebeuren. Het is een avontuur."

Van der Kleij werd zeer gewaardeerd door zijn klanten. "Nou dat is ook zo en dat was ook altijd wederzijds. We deden het ook altijd met plezier voor die mensen. En zij vinden het op hun beurt leuk als ze weer wat kunnen lezen. Je kan die website volgen en zien of ik nou in Vietnam, Iran of in China zit. Zo kunnen ze het een beetje volgen hoe ver ik ben gekomen. In de vijf jaar dat ik mijn lunchroom heb gehad, heb ik een band opgebouwd met de mensen. Ik wil die mensen graag laten weten hoe mijn tocht verloopt. Ik heb een facebookpagina maar er zijn natuurlijk veel ouderen bij die geen Facebook hebben. Vandaar dat ik die via deze krant graag op de hoogte wil houden. Gisteren was ik even in de Koperwiek en het was net of ik de burgemeester van de Koperwiek ben. Al die mensen die naar mij zwaaien en vragen hoe het gaat. Ze vinden het fantastisch dat ik dit ga doen, al hadden ze ons liever teruggezien in een nieuwe lunchroom, waar ze gezellig een bakkie konden doen en een praatje konden maken. Maar dat zit er niet meer in. We hebben het met Wereldhave opgelost en kunnen er verder ook niks meer aan veranderen. Dus ik ga eerst dit maar eens doen. En daarna gaan we op ons gemak kijken. Een van de dochters is al ergens aan het werk. Voor hetzelfde geld gaat iedereen ergens anders werken. Wat de toekomst brengt, weet toch niemand."

Voor wie Eric van der Kleij wil volgen op zijn fietstocht is er de facebookpagina Ericopdefiets. Hier plaatst de familie film- en fotomateriaal over de tocht naar China door diverse landen, die tot eind dit jaar zal duren.

Je kunt de fietstocht van Eric ook in deze krant volgen. Ongeveer iedere drie weken stuurt Eric ons een verslag van zijn avontuur, met foto's natuurlijk! Eric verwacht zelf elke drie weken in een ander land aan het fietsen te zijn. Wij vinden het in ieder geval erg leuk dat we zijn reis op de voet mogen volgen!

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden