(Foto: PR)
(Foto: PR)

Gemeenten, onderwijs en bedrijven slaan handen ineen voor Sterk Techniekonderwijs

Capelle - Meer medewerkers in de techniek in de regio Capelle aan den IJssel, Zuidplas en Oostland. Daarvoor werken gemeenten, onderwijsinstellingen en bedrijven in deze regio samen, een samenwerking die vrijdag 22 maart is bezegeld in het Energiecafé aan het Amnestyplein in Capelle. De samenwerkingspartners verwachten namelijk veel impulsen van het streven naar een aardgasvrije samenleving, waarvoor in het Energiecafé adviezen worden gegeven.

De gemeenten, onderwijsinstellingen en tientallen bedrijven ondertekenden vrijdag 22 maart in aanwezigheid van de Capelse wethouder voor Energie, Harriët Westerdijk, het samenwerkingsconvenant Sterk Techniek Onderwijs Capelle/Oostland. Dit heeft vier doelen: de belangstelling voor de technische sector vergroten in het basis- en voortgezet onderwijs, innovatie op de arbeidsmarkt, doorlopende leerlijnen voor techniekprofielen van vmbo naar mbo, en professionalisering van techniekdocenten.

3 miljoen euro subsidie
De samenwerkingspartners dienen uiterlijk 31 maart hun plannen en begrotingen in bij het ministerie van Onderwijs, dat in de jaren 2020-2023 3 miljoen euro subsidie beschikbaar stelt voor de Capelse regio (inclusief Oostland). Deze subsidie maakt deel uit van de investering van het kabinet van gemiddeld 100 miljoen euro per jaar voor het vmbo-techniekonderwijs. Het geld mag besteed worden aan personeel, machines, materialen, onderwijsontwikkeling en professionalisering van docenten.
Voorwaarde voor het toekennen van de subsidie is dat bedrijven uit de regio minstens tien procent van de begroting bijdragen, in natura of in geld.

Concrete plannen
De toezeggingen van bedrijven in de regio Capelle gaan bijvoorbeeld over lesmateriaal, gastcolleges, docentstages, medewerking aan inspiratiebijeenkomsten, stageplaatsen voor leerlingen, begeleiding door leermeesters en de inzet van een Technomobiel, een mobiele experimenteerruimte voor scholen.

Ondertekenaars
Tot de ondertekenaars van het samenwerkingsconvenant horen:
- de gemeenten Capelle aan den IJssel, Zuidplas en Oostland
- de onderwijsinstellingen Grafisch Lyceum Rotterdam, Hout- en Meubileringscollege (HMC) Techniek College Rotterdam (TCR), Comenius Beroepsonderwijs Capelle, IJsselcollege, Accent Praktijkonderwijs Capelle en Melanchthon Berkroden
- minstens twintig bedrijven, waaronder Royal IHC, Hollandia, M. de Koning Autobedrijven en De Jong Installatiebedrijf BV
- organisaties als OTIB, stichting NexTechnician, Metalent en Bouwend Nederland.

Bijzondere samenwerking
Bijzonder is de samenwerking met projectorganisatie De Groene Boog, de groep bedrijven die de verbindingsweg aanlegt tussen de A13 en de A16 (Terbregseplein). Rijkswaterstaat is opdrachtgever voor deze weg, en de combinatie van bedrijven (Besix, Dura Vermeer, Van Oord, TBI, John Laing en Rebel) is verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen en voorfinancieren van de nieuwe ring in Rotterdam-Noord. De bouwmethode van De Groene Boog is energieneutraal, innovatief en past in de omgeving. De bouw start begin 2019, eind 2024 gaat de weg open voor verkeer.
De Groene Boog zal lessencycli ontwikkelen voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het vmbo. Voor de bovenbouw van het vmbo levert De Groene Boog vraagstukken die zicht geven op de vele technische beroepen die betrokken zijn bij het realiseren van de nieuwe snelweg. Daarnaast kunnen klassen het (mobiele) belevingscentrum bezoeken.

Meer informatie: www.sterktechniekonderwijs.nl

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden