Vrijwilligers van het Tuinteam in Rotterdam Zevenkamp zijn net terug van het tuinonderhoud. (Foto: Margriet van Dam)
Vrijwilligers van het Tuinteam in Rotterdam Zevenkamp zijn net terug van het tuinonderhoud. (Foto: Margriet van Dam) (Foto: )

Groene vingers gevraagd in Capelle

Capelle - Het Tuinteam is in Rotterdam Zevenkamp begonnen en breidt nu uit naar Capelle. Er zijn vrijwilligers nodig die het leuk vinden om tuinen te onderhouden van mensen die dat niet (meer) kunnen.

Door Margriet van Dam

Tijdens een bewonersbijeenkomst in Zevenkamp kwam naar voren dat mensen zich ergerden aan slecht onderhouden tuinen en tegelijk was er een bewoner die op de tweede verdieping woonde en het leuk vond om te tuinieren. "Eén plus één is twee", vertelt Joost Kuijpers van welzijnsorganisatie Buurtwerk.nl over het ontstaan van het Tuinteam. "Woningcorporaties zitten vaak met die tuintjes in hun maag. Er zijn mensen die het niet meer kunnen onderhouden. Iedereen moet langer thuis blijven wonen. Oma van 90 gaat niet meer op haar knietjes onkruid zitten wieden, maar het moet wel gebeuren. Achter een slecht onderhouden tuin schuilt vaak een verhaal, maar dat hoeft niet. Soms kan de bewoner het eigenlijk zelf. We zijn echt gericht op mensen die het nodig hebben. Wij komen met vrijwilligers helpen de tuin op orde te brengen en vragen de bewoners of ze iets terug willen doen voor de buurt of voor de buren. Zo was er een vrouw die zichzelf vuilnisbakkenambassadeur noemde, zij maakte rond de afvalbakken schoon. Sommigen kunnen dat niet, ze zijn niet zo mobiel of er spelen andere zaken, dan volstaat ook een vrijwillige bijdrage." Bestraten, schuttingen plaatsen of hoge bomen kappen, doet het Tuinteam niet. Maar wel schoffelen, knotten, de heg bijhouden, onkruid wieden en steentjes schoonmaken.

Hulpvragen

Een collega van Kuijpers ging naar Capelle West en vroeg of daar ook niet een Tuinteam kon worden opgezet. Met Welzijn Capelle is nu een begin gemaakt met het project en worden er vrijwilligers gezocht. Als het goed loopt, kan het verder uitgroeien in Capelle. In Zevenkamp zijn acht vrijwilligers actief en ieder draagt bij naar zijn kunnen. "Dit zijn mensen die een tegenprestatie moeten leveren voor de uitkering, statushouders die hiermee de taal verbeteren of gepensioneerden die het leuk vinden om wat te doen", legt Kuijpers uit. "Tijdens het werk in de tuin zien we soms ook andere hulpvragen liggen. Ik heb schrijnende gevallen meegemaakt en dan verwijzen we door."

De vrijwilligers ontvangen blije reacties van de bewoners. "Er zijn mensen die huilend van dankbaarheid vijftig euro geven", zegt Kuijpers. "Of mensen die eindelijk hun verjaardag in de tuin konden vieren, er was acht jaar lang niks in gedaan." Kuijpers ziet de aanvragen voor tuinonderhoud al weer binnenkomen. In de winter was het rustig, maar nu begint alles weer te groeien. Vrijwilligers die zich voor Capelle West willen aanmelden, kunnen mailen of bellen: tuinteamcapelle@buurtwerk.nl, 06 4769 6559. Ook mensen die hulp nodig hebben in hun tuin, omdat zij zelf niet in staat zijn deze te onderhouden, kunnen zich opgeven.

Shopbox

Meer berichten