Een kindje wordt verzorgd in Pallieterburght (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Een kindje wordt verzorgd in Pallieterburght (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Pallieterburght geeft huiselijk gevoel

Capelle - Pallieterburght aan de Kerklaan 460 in Capelle heeft naast het verpleegkundig kinderdagverblijf nu ook de deuren geopend van het kinderzorghuis op de eerste etage. Op 1 februari werd deze afdeling met 24-uurs opvang voor chronisch en ernstig zieke kinderen geopend. Deze afdeling met zes bedden is kleinschalig opgezet en daardoor erg in trek. Veel artsen uit ziekenhuizen maar ook ouders vragen informatie op. Het kinderzorghuis loopt nu al heel vlot vol.

Door Annemarie van der Ploeg

Laura Tuinstra, manager Pallieterburght/Enver, legt uit: "Wij zitten hier al 10 jaar op de benedenverdieping, waar we zijn gestart met één groep. Inmiddels hebben we drie groepen voor de dagopvang. Twee groepen met intensieve kindzorg voor kinderen van 0 tot 5 jaar die ernstig ziek zijn. Maar ook een klein groepje met kinderen die een ontwikkelingsachterstand hebben, veelal in combinatie met medische problematiek. Het doel van Pallieterburght is om de ouders te ontlasten in de zorg, zodat zij deel kunnen blijven uitmaken van de maatschappij en kunnen blijven werken. De kinderen die hier komen, zijn kinderen uit de brede regio, dus ook van buiten Capelle. De kinderen van de dagopvang met intensieve kindzorg worden gebracht door ouders of met de taxi. We werken samen met St. Job zorgvervoer. Een aantal kinderen, dat een canule of zuurstof heeft of aan de monitor zit, komt met begeleiding van een verpleegkundige. Deze kan ingrijpen als er iets alarmeert."

Tot november 2017 zat het Sophia Kinderziekenhuis op de eerste verdieping "Heel spijtig dat ze vertrokken, want we hadden een hele goede samenwerking. Het vertrek was om logistieke redenen en vanwege personeelstekort. Het concept wat wij nu hier hebben is wel iets anders. De kinderen zijn al thuis of gaan naar huis. Sommige kinderen komen dus rechtstreeks uit het ziekenhuis hier naartoe om toch nog dat stukje ondersteuning aan de ouders te geven. Andere kinderen zijn al thuis, maar kunnen hier voor logeerzorg terecht. Als ouder van een zorgintensief kind is het vaak lastig om een goede balans te vinden tussen zorg voor het kind, het gezin en werk. Met de opvang wil Pallieterburght het gezin ontlasten in de zorg. De zorg op het kinderzorghuis is voor kinderen van 0 tot 16 jaar. Omdat we voldoende kinderverpleegkundigen hadden, konden we op 1 februari starten met 24 x 7 zorg. We zijn kleinschalig en je hebt hier een heel huiselijk gevoel; een ruim opgezette afdeling met warme kleuren.En de kinderen zijn vaak vrolijk en ondeugend", vervolgt Tuinstra.

"Pallieterburght werkt met vrijwilligers, die onderdeel zijn van het team. De zorgvrijwilligers ondersteunen ons bij zorg en huishoudelijke taken. Maar er is altijd een kinderverpleegkundige bij. Wij zoeken nog steeds vrijwilligers vanaf 18 jaar, die een dagdeel; ochtend, middag of avond vrijwilliger willen worden. Zij kunnen zich aanmelden of informatie opvragen via vrijwilligers@enver.nl", besluit Tuinstra.

Meer informatie staat op www.pallieterburght.nl.

Shopbox

Meer berichten