Foto: Annemarie van der Ploeg

Hoera, 120 jaar Muziekvereniging EMM

Capelle - Muziekvereniging EMM heeft momenteel rond de 50 leden en is de afgelopen jaren heel erg veranderd. Van een fanfare met majorettes werd het een harmonieorkest dus werd ook de muziek daarop aangepast. EMM is een echte Capelse vereniging, die een jaarlijks concert geeft en bij Capelse activiteiten aanwezig wil zijn. Het jubileum is op woensdag 6 maart op feestelijke wijze gevierd door leden en genodigden.

Door Annemarie van der Ploeg

"We zijn de afgelopen jaren heel erg veranderd van een vereniging met een traditionele drumband, een fanfare met majorettes in een harmonieorkest. We zijn gemoderniseerd. Bij het lopende optreden met majorettes merkten we dat de mensen achter de stoet de ouders van de meisjes waren en de mensen uit de wijken, waarvoor we het deden, lekker binnen bleven zitten. Daarmee zijn we gestopt. We hebben nu Rob de Nijs en Phil Collins op de lessenaar liggen, maar ook Disney muziek. Daarnaast spelen we op 4 mei bij de dodenherdenking koralen. Het loopt heel erg uiteen. Het slagwerk wat vroeger uit trommels en bekkens bestond, bestaat nu meer uit xylofoonachtige instrumenten. We lopen dan wel niet meer op straat maar geven echt toffe concerten. Wij als bestuur vinden dat we bij Capelse activiteiten aanwezig horen te zijn. Dus ook bij iets op het gebied van Sinterklaas of Kerst horen wij erbij te zijn.We hebben een partnerschap met de gemeente, die wij echt als samenwerking zien. Burgemeester Peter Oskam is onze beschermheer. Dat betekent dat hij een goed woord voor ons kan doen en op plekken kan doordringen waar wij als bestuur niet binnen komen. Bij onze nieuwjaarsreceptie zijn altijd gemeenteraadsleden aanwezig en bij een concert is de burgemeester met zijn vrouw aanwezig", vertelt Tom Wander, voorzitter EMM.

De vereniging kan in verschillende samenstellingen optredens verzorgen. Wander vertelt: "We kunnen ook in kleinere samenstelling komen, waarbij we dan ons repertoire aanpassen. We kunnen met een klein gezelschap in een soort partyband samenstelling optreden. Vroeger was er een boerenkapel voor dit soort gelegenheden, maar dat is niet meer van deze tijd. We hebben nog steeds een gezelschapsband voor dezelfde gelegenheden maar we spelen in plaats van 'Rosamunde' iets van Jan Smit. We lopen ook niet meer in strakke pakken maar hebben een concert tenue."

Successen

Piet Hogendoorn is meer dan 60 jaar lid. "Ik heb hele korpsen zien komen en zien gaan. We staan nu op een belangrijk punt en dat moeten we oppakken. We moeten een toekomst ingaan die geënt is op de huidige maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat er nog genoeg muzikanten in Capelle rondlopen. Dus kom langs en ga meedoen. We hebben mooie successen gehad maar ik hoop dat er nog mooiere gaan komen. Ik wil nog graag wat bereiken met de club. Op dit moment zitten we in de opbouwfase met dirigent Karin Snel,die prima werk kan verrichten."

Wander besluit: "Wij zijn geen toporkest met ambitie om een week lang de Doelen uit te verkopen. Wij zijn op zoek naar de combinatie gezelligheid, maar ook kwaliteit. Positief voor EMM is, dat het heel toegankelijk is. Er is hier geen hiërarchie. Er komen gewoon eenlingen aanlopen die allemaal aansluiting vinden."

Deze week bestaat EMM 120 jaar en er is woensdag 6 maart een feestelijk avond georganiseerd voor leden en iedereen die bij de vereniging betrokken is, zoals donateurs en sponsors. Word ook donateur of sponsor en vier het feest met ons mee. Op 12 oktober wordt er een jubileumconcert gegeven in de Pauluskerk. Meer informatie volgt op de website.

Wil je ook bij Muziekvereniging EMM gaan spelen? Iedereen die een instrument kan bespelen is welkom. 'Kom een keertje langs, dan leggen we bladmuziek voor je klaar.'

www.emmcapelle.nl

Shopbox

Meer berichten