Moes Chraou, vader van een van de leerlingen, voor het IJsselcollege aan de Pelikaanweg. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Moes Chraou, vader van een van de leerlingen, voor het IJsselcollege aan de Pelikaanweg. (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Achterstand door uitval lesuren op IJsselcollege

Capelle - Ouders van de klassen 2MH1 en 2MH2 van het IJsselcollege aan de Pelikaanweg maken zich ernstig zorgen. Sinds het begin van het schooljaar zijn er al 200 lesuren uitgevallen. De interim directeur stapte op en sinds twee weken is Henk Beesems de nieuwe directeur. Moes Chraou, vader van een leerling uit 2MH1, besloot contact te zoeken met andere ouders van de twee klassen om na te gaan of door het lesuitval ook bij andere leerlingen lage cijfers ontstaan.

Door Annemarie van der Ploeg

"Haar moeder en ik maken ons echt zorgen. In de eerste instantie hadden we verder geen contact met andere ouders. Maar haar cijfers waren heel erg laag en wij probeerden te helpen. Je wilt als ouder dat je kind goede cijfers en uiteindelijk een diploma behaalt. Ik kwam in contact met andere ouders, die met de handen in het haar zaten. Ik weet niet wat er op school aan de hand was. Ik begreep van andere ouders dat ze mailtjes hadden gestuurd en hadden gebeld, maar dat er geen adequate reactie kwam. Dat deed ons vermoeden dat er iets aan de hand was. Er waren leraren ziek. Wij mensen uit het bedrijfsleven weten dat er iets aan de hand is als er personeel ziek is. Dat kan, maar het moet geen effect op de kinderen hebben. Je gooit zo een jaar weg. Wij wilden een oplossing en toen kwamen ze wel met het idee om een toets te doen om te kijken in hoeverre de leerlingen achterlopen. Dat zou begin januari zijn, maar pas nu, in februari is er en diagnostische toets geweest. Ze hebben daar een aantal gegevens uit weten te halen. Voor onze dochter kwam daar achterstand bij wiskunde en rekenen uit en dat klopt. Maar over de gehele linie lopen de leerlingen achter op Nederlands. Daar gaan ze de komende weken actie op ondernemen. Wij hopen dat er misschien hulp van bovenaf komt, vanuit het bestuur of vanuit het Ministerie van Onderwijs. Dat is wat wij willen", legt Chraou uit.

Afgelopen week kregen de ouders een brief van de nieuwe directeur. "Hij stelt zichzelf daarin voor en gaat zijn best doen om de kwaliteit van de hele school in zijn algemeenheid te verbeteren. Maar de achterstand blijkt alleen bij deze tweede klassen te bestaan. Wij waren ooit echt blij met het IJsselcollege, maar ouders overwegen nu hun kinderen op andere scholen te plaatsen en bij ons bestaat dat idee ook. Maar het is nu februari en de tijd tikt. Docenten, die ik sprak, hebben hele goede intenties maar zijn niet bij machte om het op te lossen. Wij hoopten dat er na ons gesprek in december actie zou worden ondernomen na de kerstvakantie, maar er gebeurde niks. De nieuwe directeur belooft er iets aan te doen. We hebben heel veel geduld gehad, maar nu moet er echt iets gebeuren", besluit Chraou.

Henk Beesems, directeur van de school, reageert: "Bestuur en inspectie zijn wel degelijk betrokken bij deze kwestie. We draaien analyses op de roosters en hebben een toets afgenomen. Twee groepen zijn hard getroffen maar het heeft niets te maken met overspannen collega's. Het lerarentekort is een landelijk probleem. Ik ben met man en macht bezig om zieke collega's te vervangen. Op 12 februari zijn alle ouders van betrokken twee klassen uitgenodigd. We hebben extra lessen rekenen, Nederlands en Engels ingepland tussen voorjaars- en meivakantie. Na evaluatie wordt bekeken of dit traject na de meivakantie tot aan de zomervakantie zal worden doorgezet."

Henk Beesems laat weten dat er geen bezuinigingsopdrachten zijn. "De school staat er financieel goed voor. Er is overleg geweest samen met diverse VO besturen om het lerarentekort collectief aan te pakken. Maar gelet op de acties die wij ondernemen, is het niet zo dat wij daarin berusten. Het IJsselcollege is een super fijne school met een hecht team."

Shopbox

Meer berichten