Gülsen en Sule Balci (midden) samen met Lilian van Eijndhoven bij iQonya. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Gülsen en Sule Balci (midden) samen met Lilian van Eijndhoven bij iQonya. (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

iQonya geeft hout een tweede kans

Capelle - Sule Balci is eigenaar van iQonya, een zaak met unieke houten meubelen en decoratie accessoires aan de Venkelbaan 49 in Capelle aan den IJssel. Deze Turkse ondernemer studeerde bouwkunde maar merkte dat het in de bouwwereld heel moeilijk was om als vrouw binnen te komen. Ze besloot iets met haar creativiteit te doen. En alhoewel de boomstamwereld ook een mannenwereld bleek te zijn, startte zij haar bedrijf. Zij is ervan overtuigd dat je moet doorzetten en jezelf niet als vrouw maar als mens moet neerzetten.

Door Annemarie van der Ploeg

"Een jaar geleden zijn wij gestart. Het is eigenlijk een beetje een uit de hand gelopen hobby, niet alleen van mij maar ook van onze familie. Wij houden van de natuur en kochten bij ons zomerhuis in Turkije een stuk land. Hier zaten heel veel wortels van omgekapte in de grond van bomen, die waren omgekapt wegens een bestemmingsplan. In eerste instantie lieten wij die zitten als decoratie want we vonden dat mooi. Later zijn wij er een beetje mee gaan knutselen voor onszelf en daar kreeg ik leuke reacties op. Anderen wilden ook zoiets hebben. Ik ben gaan brainstormen en ontwierp meer creatieve dingen dan alleen tafelbladen", legt Balci uit.

De vader van Balci doet de productie. Balci vervolgt: "We zijn een klein familiebedrijf. In Turkije hebben we ook nog een klein productieteam. Wij zoeken daar naar hout dat op natuurlijke wijze is omgekapt of verloren is gegaan. Het geeft energie dat je dat hout moet zoeken en moet vinden. Mijn vader is mijn grote steun, maar ook mijn moeder, met haar 20 jaar ervaring in de textiel, en Lilian van Eijndhoven, die vormgever is geweest. Zij vormen een hele grote steun in mijn bedrijf en zijn mijn back-up. Ik ben Turkse, maar ben hier geboren. Ik heb op een Engelse basisschool gezeten, dus de basis van het Nederlands zit niet in mij."

Lilian van Eijndhoven helpt graag mee in het bedrijf: "Ik ga vaak mee als ze nar een beurs gaan en doe het taalkundige. Ik spui mijn ideeën. Ik ben vormgever geweest en heb de programma's nog, dus als er een folder nodig is, maak ik die. In Nederland is het kijken, kijken en niet kopen. In Turkije zorgen ze eerst dat ze het geld hebben en gaan dan iets kopen. Ik geef ze het vertrouwen dat alles wel goed komt. Ik vind het leuk om bij te dragen aan zo'n jonge onderneming."

Balci is ervan overtuigd dat vrouwen alles kunnen bereiken, als ze maar willen. "Ik heb tijdens stages veel belemmeringen gehad, maar je moet jezelf niet als vrouw maar als mens neerzetten. Ze vragen wel eens of ik de producten ook zelf schuur of bewerk. Als ik ja zeg, kijken de mensen raar, maar een vrouw kan dat ook wel. Zo word je voor vol aangezien. Wij zijn de enigen in Nederland, die in olijfhout, jeneverbes, ceder en eucalyptus gespecialiseerd zijn. We zijn milieubewust en gooien niks weg. Onze slogan is dan ook: 'Giving wood a second chance'."

Meer info over iQonya staat op www.iqonya.nl. De zaak zit op 1 kilometer van het Alexandrium Shopping Center.

Shopbox

Meer berichten