Obs West bestaat 150 jaar en viert dat met activiteiten voor leerlingen en hun ouders. (Foto: Obs West)
Obs West bestaat 150 jaar en viert dat met activiteiten voor leerlingen en hun ouders. (Foto: Obs West) (Foto: )

Hoera, basisschool obs West in Capelle is jarig!

Capelle - Het is maar weinig basisscholen gegeven. Het 150-jarig jubileum kunnen en mogen vieren. Obs West in de wijk 's-Gravenland viert dit schooljaar deze bijzondere mijlpaal met tal van festiviteiten. Geen grote dure optredens, maar activiteiten voor de leerlingen en hun ouders. Ook de 'klas van de toekomst' staat centraal op deze grootse school van Capelle aan den IJssel en omgeving.

Door Cor Hulsbus

Een tijd lang was obs West zelfs de grootste basisschool van Nederland met ruim 1400 kinderen. De wijk 's Gravenland ontstond ongeveer 25 jaar geleden en in de 'put' werden een kwart eeuw geleden voornamelijk koopwoningen gebouwd. De mensen lagen en zaten zelfs in groten getale op de grond in zwembad De Blinkert om de aankoopformulieren te signeren en zo kans te maken bij de verloting van de nieuwe huizen. De school was al gevestigd in Capelle West en mensen van het eerste uur, zoals oud-directeur Ton Semper hadden een vooruitziende blik. Zij wilden een ambitieuze school bouwen. Leerkracht Johan Hof weet het nog goed. "Alle collega's zetten hun beste beentje voor en bouwden de school uit tot grootste van ons land. Met noodgebouwen en later een fraai schoolgebouw. Daar kregen we Leonardo onderwijs voor kinderen die meer uitdagingen nodig hadden. Maar ook de 'klas van de toekomst' en een technieklokaal. Daarmee hebben we onlangs ook op de onderwijsbeurs in Utrecht gestaan. De kinderen demonstreerden daar de nieuwste techniek- en legosnufjes. Eigenlijk is obs West altijd al vooruitstrevend geweest. We hebben nu zelfs twee van die moderne klassen en denken na over een derde. Het schoolgebouw is als eerste energieneutraal en we innoveren constant op onderwijs maar ook op accommodatiegebied."
Op onderwijsgebied is de school altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en passend onderwijsbeleid. Maar dit jaar is er ook tijd voor extra feestmomenten buiten de jaarlijkse zomerfeesten om. Bianca Butter: "Met de ouderraad en de leerlingen is een mooi programma samengesteld voor elk wat wils. Dinsdag 19 en woensdag 20 februari houden we een overnachting op school voor de bovenbouw met verstoppertje spelen in de school, een pyjamadisco en een Westbioscoop. Er zijn oudhollandse spelletjes voor de onderbouw, waarbij de kinderen verkleed naar school komen en de finale van West got talent voor de hele school. Op woensdag 20 maart houden we een open huis met een reünie voor oud- leerlingen. Bij deze roepen we dus alle oud-leerlingen op om deze datum vrij te houden. Er komt ook een sponsorloop en we gaan tijdcapsules begraven. In mei komt er een grote rommelmarkt en op dinsdag 18 juni vindt de schoolreis plaats en gaan we met de hele school naar de Efteling. Dat is sowieso al bijzonder, met zoveel kinderen tegelijk. Verder gaan we voor de voorjaarsvakantie nog een cheque uitreiken aan stichting Het vergeten Kind waarvoor de leerlingen lege flessen hebben ingeleverd."

Shopbox

Meer berichten