OBS West in Capelle wordt energieneutraal.
OBS West in Capelle wordt energieneutraal. (Foto: )

OBS West eerste energieneutrale school in Capelle

Capelle - Blick op onderwijs en Bouwbedrijf Heijmans hebben vorige week het contract ondertekend waarin zij overeenkomen dat openbare basisschool West in Capelle door een aantal forse aanpassingen wordt getransformeerd tot energieneutraal schoolgebouw.

Het pand wordt flink onder handen genomen: het grote dak wordt geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen, gasketels worden verwijderd en vervangen door warmtepompen, energiezuinige LED verlichting gaat zorgen voor een aangenamere en minder kostbare verlichting, de ventilatie wordt verbeterd en alle glas wordt vervangen door HR++ glas. Met het plan wordt een CO2 reductie gehaald van ruim 70 ton per jaar, gelijk aan circa 17ha bos, maar ook bijna 7 procent van de gemeentelijke jaardoelstelling.

In 2015 maakte Jan Noordam, directeur OBS West, zich al hard voor zijn duurzaamheidsplannen en wist deze overtuigend op de duurzaamheidsagenda van de gemeente Capelle aan den IJssel te zetten. Vanaf dat moment was hij vaste gesprekspartner in overlegsessies met de gemeente. Daaruit is één van de deelprojecten, 'Energieke Scholen', ontstaan, dat al snel de 'Groene schoolpleinen' initieerde. Doel was om de CO2 uitstoot met 5 procent te verlagen en 5 procent duurzame energie toe te passen. In samenwerking met Kenniscentrum Duurzaam Bouwen zijn vervolgens de plannen verder ontwikkeld en werd binnen stichting Blick op onderwijs OBS West aangewezen als pilot school.

De school is gebouwd in 1992 en qua bouw in goede staat, maar kent zoals veel schoolgebouwen in Capelle zijn nadelen; de grote en hoge ruimten waardoor er veel warmte verloren ging. Het klimaat was lastig te beheersen. In de zomer was het snel te warm en in de winter moest de verwarming behoorlijk hoog gezet worden om het warm te krijgen. Door de aanpassingen is er een verbetering van luchtkwaliteit, temperatuur, comfort en licht. Door onder meer de plaatsing van zonnepanelen en warmtepompen komt na de verbouwing '0 op de meter' te staan. En is er sprake van 216.600 kWh opbrengst aan vermogen, gelijk aan het energieverbruik van 50 tot 75 huishoudens. De bouwactiviteiten starten in de meivakantie en zullen zoveel mogelijk in de vakanties en na schooltijd plaatsvinden. De renovatie is na de zomer klaar.

Shopbox

Meer berichten