In het schooljaar 2019-2020 start Comenius met het tweetalig onderwijs. Foto: PR
In het schooljaar 2019-2020 start Comenius met het tweetalig onderwijs. Foto: PR (Foto: )

Tweetalig havo bij Comenius Lyceum

Van de redactie

In nieuwe schooljaar

De docenten van het Comenius Lyceum Capelle zijn klaar voor de start van de opleiding tweetalig havo (tto havo) in het cursusjaar 2019-2020. Leerlingen met een havo- of havo/vwo-advies die een internationale opleiding willen volgen kunnen een plaats krijgen in de brugklas tto havo/vwo.

capelle - Aan het eind van het eerste leerjaar bepaalt de school of de leerling verdergaat in tto havo of tto vwo. Uiteraard worden leerlingen met een ongedeeld vwo-advies geplaatst in de tto vwo-opleiding.

Pascal Scholtius, rector van het Comenius Lyceum Capelle, vertelt: "Na het grote succes van het tweetalig vwo vragen meer en meer ouders en leerlingen uit groep 8 om de tweetalige opleiding ook mogelijk te maken voor leerlingen met een havo- of havo/vwo-advies. Steeds vaker worden de colleges bij vervolgopleidingen op hogescholen in het Engels verzorgd of zijn de opleidingen internationaal van karakter. Goede beheersing van de Engelse taal en bekendheid met de cultuur in de Engelstalige wereld hebben dan grote voordelen."

De aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling tijdens de tweetalige opleiding zorgt ervoor dat leerlingen zich bewust worden van hun mogelijkheden, talenten en leerpunten. "Onderzoek wijst uit dat leerlingen die tweetalig onderwijs gevolgd hebben op de middelbare school in het hoger en universitair onderwijs een duidelijke voorsprong hebben ten opzichte van leeftijdsgenoten die dat niet gedaan hebben", aldus de rector.

Het Comenius College kan deze volwaardige tweetalige havo opzetten door gebruik te maken van de kennis van en ervaring met het tweetalig vwo.

Monitoring

Door het programma dicht bij het vwo-programma te houden is voor getalenteerde leerlingen aan het eind van het schooljaar een overstap mogelijk naar tto vwo.
De monitoring van het programma zal – net als bij het vwo – samen met ouders worden gedaan in een klankbordgroep. Op deze manier houden schoolleiding en ouders een vinger aan de pols.
Scholtius: "Het Comenius heeft er alle vertrouwen in dat 'tto havo' een begrip gaat worden in het Capelse."

In januari kunnen groep-8-leerlingen kennismaken met tweetalig onderwijs tijdens de Early Learners. Deze kennismakingsmiddag wordt gehouden op woensdag 16 januari 2019 voor tto vwo en op woensdag 23 januari 2019 voor tto havo/vwo. Aanmelden is mogelijk via de website www.comenius.nl.

Open Dag

De Open Dag op alle scholen van het Comenius College is op woensdag 30 januari 2019, van 15.00-20.00 uur.
Meer informatie over het tweetalig onderwijs op het Comenius Lyceum is te vinden op de website:
https://www.comenius.nl/Scholen/Comenius_Lyceum_Capelle_/onderwijs/Tweetalig_onderwijs_(tto)

Het Comenius Lyceum is gevestigd aan de Lijstersingel 18 in Capelle aan den IJssel.

Shopbox

Meer berichten