Logo ijsselenlekstreek.nl


Foto:

Legt geocaching focus op de Capelse natuur?

Capelle - De gemeente Capelle aan den IJssel heeft onlangs een boekje over de Capelse natuurparels en daarbij een boekje met geocachingsroutes gepresenteerd. Dit om de aandacht op de Capelse natuur te vestigen. Maar of dat geocaching wel de manier is, dat betwijfelt Ruud Sterk, voorzitter van de Stichting Natuurvrienden Capelle.

Door Margriet van Dam

Het geocachen gebeurt in een spelvorm waarbij met een GPS-tracker of met een smartphone op zoek wordt gegaan naar een schat, de cache. De caches zijn er in diverse maten, van de grootte van een fietsventiel, of een fotorolletje waar alleen een logboekje in zit, tot een munitiekistje. Deze caches zitten ergens in de Capelse stukjes natuur verborgen.

Ruud Sterk benoemt een aantal van deze stukjes natuur, natuurparels genoemd. "Het Schollebos is natuurlijk het grootste gebied met natuurwaardes", zegt hij. "Dan heb je het Wegelingparkje, het Slotpark, de oevers langs de IJssel, natuur in de buurt van het Paradijsselpark, het Oude Laantje dat pas is heringericht, het slagenlandschap langs de Schenkelsedreef en de A. van Rijckevorselweg (daar zitten vaak ganzen, smienten, krakeenden en ooievaars), de Heemtuin met de beroemde inktviszwammen en Hitland spreekt voor zich. Er zijn een hoop leuke stukjes. Ook de vlindertuin in het Schollebos zou een natuurparel moeten zijn, maar daar is weinig van over doordat er niet wordt gemaaid. Bovendien zou je die gebieden moeten versterken door ze onderling met elkaar te laten communiceren. Dat is goed voor de biodiversiteit." Volgens Sterk zou er extra aandacht moeten zijn voor de onbekende natuurparels, bijvoorbeeld het Wegelingpark (ten noorden van de Schenkelsedreef). "Bij heel weinig Capellenaren is het bekend", vertelt hij. "De sperwer en groene specht hebben daar gebroed. Er zitten veel vogels, er zijn poelen met kikkers en salamanders en er zit een reigerkolonie. Je kan er alleen wandelen, want er ligt een snipperpad."

Hoe zouden de natuurlocaties meer bekendheid kunnen krijgen? "De gemeente vraagt aandacht via geocaching, maar of dat gaat werken?" merkt Sterk op. "Ik zie mensen alleen maar op hun iPhone kijken. Focus van dit hele gedoe is gewoon een leuk spelletje en niet primair natuurbeleving. Ik hoop dat mensen die dit doen ook aandacht voor de natuur krijgen. Je kan net zo goed wandelroutes maken van natuurparel naar natuurparel. Ik weet niet in hoeverre dat geocaching schadelijk is, want je moet in bomen klimmen, je moet graven, je moet met een bootje de vijver op, nou, dat moet je vooral doen in het broedseizoen. Ik weet niet of het de natuur gaat verstoren of beschadigen. Kortom: de praktijk zal het uitwijzen. Mensen krijgen een boekje met informatie over de natuur mee, maar wat daar in staat, klopt niet allemaal. SNC wordt erin genoemd zonder ons geconsulteerd te hebben op de juistheid van het gestelde. Het is jammer dat wij als SNC niet bij dit boekje zijn betrokken."

Shopbox

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden