Foto: onbekend

ACZ: Al vijftig jaar een hechte vereniging

Capelle - Zwemvereniging ACZ ( Algemene Capelse Zwemvereniging) bestond op 1 oktober vijftig jaar. Het jubileum werd op zaterdag 27 oktober gevierd. De vereniging, die uit ongeveer 300 leden bestaat, zoekt nog steeds nieuwe leden.

Door Annemarie van der Ploeg

"Wij hebben het jubileum op 27 oktober van 14.00 tot 17.00 uur gevierd voor onze jonge leden, jonge kinderen. Voor de volwassenen en de jeugd was er een feestavond van 20.00 tot 01.00 uur. Wij hebben dit gevierd in de kantine van korfbalvereniging KCC in het bijzijn van de wethouder van sportzaken van de gemeente Capelle a/d IJssel", vertelt Henry van der Horst, voorzitter van de zwemvereniging.

"Momenteel zwemmen wij nog in de Blinkert, het enige zwembad in Capelle a/d IJssel. Hier zwemmen en trainen wij, maar hier kunnen niet onze wedstrijden worden gehouden omdat het zwembad niet voldoet aan de eisen voor wedstrijden en voor de synchroonafdeling. Dus zijn wij genoodzaakt om buiten de gemeente te gaan zwemmen. In 2015 is de gemeente gaan nadenken over de bouw van een nieuw zwembad en dat is uiteindelijk definitief geworden met goedkeuring van de gemeenteraad. Het zou in 2018 worden geopend maar door omstandigheden is dat naar later verschoven. Het wordt nu op z'n vroegst in de zomer van 2020 geopend. Deze locatie kost ons leden. Vooral mensen van de wedstrijdploeg gaan naar de Lansingh in Krimpen of naar Barracuda in Nieuwerkerk", legt Van der Horst uit.

ACZ heeft momenteel zo'n 300 leden van 6 tot 93 jaar. Van der Horst vervolgt: "Wij hebben een afdeling synchroon, die echt bij Jong Oranje en bij Oranje zit, dus die zitten echt op een heel hoog niveau. Dan hebben wij nog de wedstrijdploeg, een elementaire afdeling en een afdeling recreatief, dat is zwemmen voor 50+. Ook hebben wij afdelingen zwemmen met een beperking voor jeugd en voor volwassenen. De jeugdafdeling bestaat nu twee jaar en dar zit ook een redelijke groei in. Dit is een groep waarin je individuele lessen krijgt. We hebben een hele hechte vereniging. Er zijn drie leden die al meer dan 43 jaar lid zijn. Wij zoeken nieuwe leden voor alle afdelingen. Met het nieuwe zwembad kijken we of we kunnen uitbreiden met waterpolo of duiken, En wij willen daar ook diploma A en B gaan doen."

Op de website kun je je aanmelden voor verschillende afdelingen. "Je mag altijd een keer komen proefzwemmen en vind je het leuk dan kan je voor 10 euro een vijf banenkaart kopen om nog vijf keer te komen zwemmen. Als je het nog steeds leuk vindt, met je gewoon lid worden. Je wordt lid voor minimaal 1 jaar. Naast zwemmen doen we nog ander activiteiten: een zwemvierdaagse, voor de ouderen doen we een kerstbrunch en voor de jongeren doen we ook een aantal leuke dingen. Een keer per jaar is er voor de hele vereniging een bowlingavond. We willen graag prestaties, maar we willen ook een sociale, gezellige vereniging zijn", besluit Van der Horst.

Meer info: acz-capelle.nl.

Shopbox

Meer berichten