Het bezoek aan het lepradorp in Vietnam maakte veel indruk op de leerlingen, die afkomstig waren uit Capelle, Krimpen en Rotterdam.
Het bezoek aan het lepradorp in Vietnam maakte veel indruk op de leerlingen, die afkomstig waren uit Capelle, Krimpen en Rotterdam. (Foto: )

Leerlingen Comenius bezoeken en helpen Vietnamees lepradorp

Capelle/Krimpen - Zaterdag 13 oktober vertrokken vier leerlingen van het Zuider Gymnasium en vier leerlingen van het Comenius Lyceum Capelle met vier begeleiders naar een lepradorp en een lepraziekenhuis in Vietnam om daar vrijwilligerswerk te doen. De leerlingen leerden daar twee weken lang hoe het leven van Vietnamese leprapatiënten eruit ziet.

In Vietnam begon hun avontuur in de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. Daar hebben zij van de cultuur gesnoven, in het opleidingscentrum VIETCOT alles geleerd over het maken van protheses en van orthopedische schoenen en hun eerste lepradorp bezocht. Op dinsdag vertrokken zij met het vliegtuig naar hun huidige verblijf in het lepradorp Quy Hoa. Ondertussen hadden ze al veel van het dorp en het lepraziekenhuis gezien.
's Morgens gingen de leerlingen in groepjes uiteen om meer over het leven van leprapatiënten te leren. Zo interviewden ze mensen in het lepradorp over hun leven voor én na het ontdekken van lepra en hielpen ze in het bejaardentehuis met van alles en nog wat. Met name het helpen bij het eten geven aan mensen zonder handen en voeten heeft een grote impact op de leerlingen gehad. Bij de wondverzorging zagen ze de medische kant van lepra en de gevolgen daarvan. Daarnaast hielpen ze bij de schoenenwerkplaats, waar de speciale sandalen op maat gemaakt worden voor verminkte voeten. De leerlingen hadden thuis met allerlei acties geld ingezameld om het materiaal dat voor deze sandalen nodig is, te bekostigen.
De ochtendactiviteiten hebben veel indruk gemaakt op de leerlingen. Er zijn veel bijzondere en emotionele verhalen ontdekt tijdens de interviews. De mensen in het dorp stonden erg open voor een goed gesprek en zijn heel dankbaar voor het werk wat de leerlingen verrichtten. Veel patiënten wonen al sinds hun kinderjaren in het dorp en kunnen dus ook veel vertellen over wat er door de jaren heen allemaal veranderd is. Voor hen is het belangrijkste dat ze gezond blijven en een dak boven hun hoofd hebben.
Verder werd er elke middag met de kinderen uit het lepradorp gespeeld. Dit gebeurde bij de lokale basisschool die sinds dit schooljaar niet meer in gebruik is doordat de leerlingen uit het lepradorp nu welkom zijn in de publieke scholen. Een verbetering om het verstoten van leprapatiënten tegen te gaan. Ook kwamen de kinderen bijna elke avond spelen bij het guesthouse. Er werd gevoetbald, touwtje gesprongen, gedanst, gezongen, getekend en andere spellen gedaan.
Verhalen en foto's zijn te vinden via www.leprastichting.nl.

Shopbox

Meer berichten