Michael Locadia (links) en Silvia Noordman (rechts) samen met een cliënt die aan het werk is. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Michael Locadia (links) en Silvia Noordman (rechts) samen met een cliënt die aan het werk is. (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Werken op de kinderboerderij: 'Dit opent de wereld voor de cliënten'

Capelle - De samenwerking tussen Pameijer en Kinderboerderij Klaverweide aan de 's Gravenweg bestaat al bijna dertig jaar en ooit was er al een simpel contract. Maar op 15 oktober a.s. gaan Pameijer en de kinderboerderij deze samenwerking officieel bekrachtigen door ondertekening van een samenwerkingscontract. Het wordt een besloten feest voor genodigden. Cliënten en mensen van het eerste uur zijn hierbij aanwezig. Alles wordt versierd en er wordt taart gegeten. De cliënten zijn van toegevoegde waarde voor de kinderboerderij vanwege het vele werk wat zij verrichten en voor hen zelf betekent werken op de kinderboerderij integratie in de maatschappij.

Door Annemarie van der Ploeg

"De cliënten doen allerhande klussen. Er wordt heel veel werk gedaan. Ze vegen de hokken van de dieren, voeren de konijnen, maken hokken schoon, vegen het terrein en legen de vuilnisbakken. Ook mesten zij de ponystal uit, doen schoonmaakwerk en helpen op het educatief centrum, dus eigenlijk doen zij allerhande klussen", vertelt Silvia Noordman, beheerder Kinderboerderij Klaverweide.

Michael Locadia, begeleider cliënten Pameijer, vult aan: "Wij zijn ook heel blij met onze cliënten. Het is ook belangrijk dat ze integreren. Dat is de opzet. Ook dat ze doorstromen naar betaald werk, maar dat kan niet iedereen. Er zijn ook stagiaires, zowel cliënt stagiaires als begeleiders van de MBO en HBO opleiding. We hebben een contract met de Regenboogschool. Het is meer een snuffelstage. Het leuke is dat ze contact krijgen met de medewerkers van de kinderboerderij en met het publiek, dat heel positief op de cliënten reageert."

"Het leuke is, dat veelal dezelfde cliënten hier echt al jarenlang werken. Daarom ga ik er ook vanuit dat ze het hier naar hun zin hebben. Als er eens iets anders te doen is, dan steken ze ook allemaal de handen uit de mouwen. Ook bij evenementen vinden ze het hartstikke leuk om dingen te versjouwen of iets te versieren", legt Noordman uit.

"Het werken op de kinderboerderij is een uitdaging", vertelt Noordman. "Dingen veranderen. Soms verplaatsen wij geiten van de ene naar de andere kraal. Het is geen hele vaste structuur en geen enkele dag is hetzelfde. Daar moeten de cliënten mee om kunnen gaan, maar daar worden zij natuurlijk wel op geselecteerd. Het opent een wereld voor ze maar ze moeten wel bepaalde capaciteiten hebben. De afwisseling daagt ze uit om tot iets te komen en ook om zich te ontwikkelen."

Heb je een zoon of dochter op het speciaal onderwijs en woon je hier in de omgeving? Dan is het belangrijk om te weten dat deze stage kan lopen op de Kinderboerderij Klaverweide. "Noordman besluit: "Ze kunnen via de kinderboerderij of via Pameijer stage lopen. Dat is leuk als ze er interesse in hebben en willen kijken hoe hoe het hier echt werkt. Voor een stage bij Pameijer kunnen ze zich melden bij het hoofdkantoor aan de Crooswijksesingel, tel: 010 271 0000. We hebben echte doordouwers nodig dus is het wel goed dat ze eerst op proef komen snuffelen."

Shopbox

Meer berichten