De Harpjes gaan iedere donderdagochtend wandelen. (Foto: Cor Hulsbus)
De Harpjes gaan iedere donderdagochtend wandelen. (Foto: Cor Hulsbus) (Foto: )

De Harpjes trekt er heel vaak op uit

Capelle - Steeds meer mensen trekken de stoute wandelschoenen aan en maken al dan niet in groepsverband een wandeling door de regio. In 's-Gravenland komt elke donderdagochtend om 09.00 uur een tiental wandelaars bijeen om met elkaar een rondje te lopen. "De ene keer gaan we naar het Kralingse Bos, de andere keer naar het Loetbos. Met een koffiestop, zodat iedereen mee kan lopen", legt coördinator Dick Groenewegen uit.

Door Cor Hulsbus

"Ik denk dat het vier jaar geleden is dat in wijkcentrum De Harp Gladis Sanchez een wandelclupje opstartte. Al snel hadden we een vast groepje maar kreeg Gladis voor ons jammer genoeg een andere baan. Sindsdien coördineer ik onze wandelingen en zet de routes uit, controleer of de restaurantjes wel op dat tijdstip open zijn en vraag aan de groepsleden welke routes zij in de nabije toekomst willen lopen. Dan ga ik de boel verkennen en zet dan de wandeling als het ware uit. Onlangs ware met het veerpontje van De Esch naar de overkant gevaren, naar het Eiland van Brienenoord. Boven onze hoofden raasden duizenden auto's voorbij en om ons heen graasden de Schotse Hooglanders. Dat was echt een openbaring voor ons. Zo'n mooi wandelgebied, zo dicht bij huis. Ons kopje koffie dronken we overigens in De Kuip."

Omgeving

De Voornse duinen zijn te ver weg voor De Harpjes, zoals de lopers zichzelf noemen. "We blijven het liefst in deze regio omdat het ook qua tijd behapbaar moet blijven. We verzamelen om negen uur, vertrekken een kwartier later en komen rond 13.00 uur weer terg hetzij bij metrostation Capelsebrug, hetzij bij het wijkcentrum naast obs West aan de Jan de Geusrede. De groepsleden komen allemaal uit Capelle, sommigen uit 's-Gravenland of Capelle-West, maar ik woon bijvoorbeeld in Middelwatering, dus dat maakt niet zoveel uit."

Jongste

Deze donderdag blijven ze in Capelle. "Nee, we trainen niet voor een vierdaagse of wat dan ook, maar vinden wandelen allemaal leuk en gezellig. Bewegen is goed voor de mensen en zo met elkaar lopen ook nog hartstikke gezellig. Onze jongste loper is 56, de oudste 71 en ik ben 61 jaar. Dat heeft ook alles met het tijdstip te maken. Zouden we dit op zondag doen, dan krijg je wellicht jongere wandelaars. Maar nogmaals, we zijn geen vereniging, meelopen kost niets en we maken eens per jaar een langere dagwandeling, als soort schoolreisje."

Elke donderdag starten ze om 9.00 bij het wijkcentrum De Harp of De Capelsebrug. Voor meer informatie en aanmelden neem contact op met telefoonnummer: 06-50540141 tussen 19.00 uur 20.00 uur.

Door de natuurlijke beweging van de training is de kans op blessures zeer gering. Wandelen belast de gewrichten minimaal. Bovendien vindt er geen schoksgewijze belasting plaats, zoals bij rennen en springen.

Shopbox

Meer berichten