(Foto: Rijkswaterstaat)

Stormvloedkering Hollandsche IJssel viert feest tijdens Open Monumentendag

Capelle - De Hollandsche IJsselkering bestaat dit jaar 60 jaar! Bovendien krijgt de stormvloedkering de formele status van Rijksmonument uit de Wederopbouwperiode. Dat wordt gevierd tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september vanaf 10 uur. Het is op die dag een van de negen deelnemende monumenten van Rijkswaterstaat. 

Op het terrein van de stormvloedkering is een informatiemarkt. Bezoekers kunnen bovendien rondleidingen volgen over het terrein en uitleg krijgen over diverse onderdelen van het complex. Ook de atoombunker aan de andere kant van de rivier is te bezichtigen. Deelname aan de rondleidingen door minder validen is door de hoogteverschillen niet mogelijk. Het terrein is deels rolstoeltoegankelijk. 

Enorme schuiven 
Al voor de watersnoodramp van 1953 bedacht Johan van Veen het Deltaplan. De uitvoering hiervan kwam in een stroomversnelling na de watersnoodramp. De Hollandsche IJsselkering is het eerste kunstwerk van de Deltawerken (1958). Het bouwwerk bestaat uit twee enorme schuiven van ruim tachtig meter breed en 11,5 meter hoog. Deze schuiven hangen aan staalkabels tussen twee heftorens van 45 meter hoog. Gemiddeld is de kering vijf tot zes keer per jaar gesloten om te voorkomen dat bij extreem hoogwater het land binnen dringt. Tijdens een sluiting kan de scheepvaart alsnog via de Algerasluis passeren. Door deze oplossing blijft scheepvaart op de Hollandsche IJssel in alle situaties met weinig hinder mogelijk. 

In Europa
Rijkswaterstaat doet voor het negende jaar mee aan de landelijke Open Monumentendag. Dit jaar is het thema 'In Europa' en sluit aan op het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Tijdens Open Monumentendag stelt Rijkswaterstaat een verscheidenheid aan bouwwerken met een internationale functie open voor het publiek. Vuurtorens en havenlichten, bruggen, sluizen en stuwen zijn belangrijk cultuurhistorisch erfgoed, waarmee Rijkswaterstaat vanaf 1798 het gezicht van Nederland mede bepaalt. 
Iedereen, van jong tot oud, is van harte welkom om te komen kijken bij het Europees erfgoed van Rijkswaterstaat. Kijk voor een volledig overzicht op het programma Rijkswaterstaat  
 

Shopbox

Meer berichten