Ina van Walsem samen met haar kat Franz Liszt in haar saloontuin. (Foto: Annemarie van der Ploeg)
Ina van Walsem samen met haar kat Franz Liszt in haar saloontuin. (Foto: Annemarie van der Ploeg) (Foto: Annemarie van der Ploeg)

Het 'Wilde Westen', maar dan in Capelle

Capelle - Ina van Walsem woont inmiddels al tien jaar in Capelle-Oostgaarde. Toen zij daar kwam wonen was de tuin bij haar benedenwoning hard toe aan een opknapbeurt. Vanaf die tijd deed zij elk jaar wel wat aan haar tuin. Maar een jaar geleden kwam de metamorfose; haar tuin werd een echte saloontuin uit de tijd van de cowboys. Dit is de enige thematuin in deze wijk.

Door Annemarie van der Ploeg 

 Ina wilde altijd al een thematuin hebben en vond het thema 'country en western' wel mooi. "De tuin was een wildernis toen ik hier kwam wonen. Daarom ben ik ermee aan de gang gegaan en heb deze helemaal opgeknapt. Ze hebben eerst een schutting neergezet want het was hier helemaal open en dat was niet fijn als je beneden woont. En nu is de tuin echt afgesloten. Een paar jaar geleden wilde ik een afdak boven mijn tuin hebben. Dus werden het afdak en de wand, met een raam erin, neergezet. Toen dacht ik al dat er ook wel klapdeurtjes in gezet konden worden. Dan zou het een echte saloon worden en zou het er leuker uitzien. Iemand heeft dat toen zo voor mij gemaakt. Het schilderwerk heb ik zelf gedaan. Daarna heb ik allerlei spulletjes gehaald, die erbij passen. Een koeienschedel, wagenwiel en cactussen om het geheel compleet te maken. Zo is mijn saloon ontstaan. Ik ga er ook in zitten om een kopje koffie te drinken en 's avond ga ik er een wijntje drinken. Er zit veel verlichting in mijn tuin en in de saloon. Die gaat automatisch aan door middel van een tijdklok. Ina is trots op haar thematuin. "Deze tuin is weer eens wat anders. dat zie je niet veel. Veel mensen houden van strak en grijs. Dat zie je in veel tuinen maar dat strakke vind ik helemaal niet mooi."

Het thema 'country en western' is bij Ina niet alleen in deze saloon te vinden. "Ik ben ook mijn toilet helemaal in het thema 'country en western' gaan inrichten. Ik heb daar ook een schilderij voor gemaakt en heb hier ook verschillende accessoires in dat thema aangebracht. Ik ben kunstenaar, ik schilder. Ik zit ook op Tekenen en Schilderen bij Ellen Kern."

Ina heeft de accessoires overal vandaan gehaald. "De koeienschedel zag ik vorig jaar bij een woonwarenhuis. De hoorns heb ik op de kop getikt bij een tuincentrum en het wagenwiel heb ik op Marktplaats gevonden. De olielampjes in de saloon komen van de kringloop. Ik doe elk jaar iets. De saloon is helemaal af. Ik kan er nu heerlijk van gaan genieten."

De moeder van Ina wil ook graag een thematuin. " Die is ook al jaren bezig om elk jaar iets aan haar tuin te doen. Zij wil een tuin met het thema '1700', Ze heeft al een oude lantaarn en een barok bankje van wit ijzer staan. En ze heeft ook al heel veel engeltjes. Ze gaat de heg rondom knippen en wil er een prieeltje omheen maken. Ze vindt mijn tuin trouwens ook heel mooi."

Ina heeft nog een andere grote hobby. "Ik speel drums, marimba en klokkenspel in een band. Wij gaan op 1 september optreden op het Stadsplein bij het Isala Theater tijdens 'Smaak Capelle'. Ik hoop dat er veel mensen komen luisteren."

Meer berichten