Kinderen editen hun flimpjes op de werkplaats van de bibliotheek. (Foto: Margriet van Dam)
Kinderen editen hun flimpjes op de werkplaats van de bibliotheek. (Foto: Margriet van Dam) (Foto: )

Filmen en editen in de bibliotheek

Capelle - Op de 'werkplaats' in Bibliotheek Capelle Centrum is elke woensdagmiddag in de zomervakantie een groep kinderen te vinden die hard aan het werk is. Filmen, editen, robots bouwen en meer van dit soort technische opdrachten voeren ze met enthousiasme uit.

Door Margriet van Dam

Vijftien kinderen zitten achter de computer. Een paar nieuwelingen zitten nog wat onwennig om zich heen te kijken. De meeste kinderen hebben een week geleden al met een action cam door de bibliotheek gerend en zitten nu het materiaal te bekijken. De jonge deelnemers die er vanmiddag bij gekomen zijn, krijgen een speciale missie: een NOS-nieuwsitem maken. Maar een onderwerp verzinnen is nog niet zo makkelijk! Drie meisjes zitten achter de laptop hun vijf filmpjes door te nemen. "We gaan van alles een stukje gebruiken", zegt er één. Daarvoor moeten ze stukjes knippen en in de gewenste volgorde zetten. "Ik ben al heel goed in editen", zegt een 9-jarige jongen. "Want ik heb een eigen YouTube-kanaal. Je probeert rijk te worden en je wilt het liefst gamen. Nou, hoe word je met gamen rijk? Word een YouTuber!"

Tom van Doveren begeleidt de kinderen bij de opdracht. "We kunnen hen niet de bibliotheek uit sturen naar Rotterdam", legt hij uit. "Het moet binnen deze bibliotheek gebeuren. Vorige keer hebben ze zichzelf gefilmd, maar er is ook een groep die zelfs de directeur heeft geïnterviewd. Kinderen leren hier techniek, programmeren, nadenken over toepassingen en creatief zijn in onderwerpen verzinnen."

De kinderen kunnen deze middag de laatste opnames maken. Sommigen lukt het om een bibliotheekbezoeker vragen te stellen en dat met de camera vast te leggen. Een aantal meisjes zoekt ijverig naar een bepaald boek. "Dat wordt gestolen en dat filmen we", leggen ze uit. Een verdieping hoger staat een jongen het weerbericht te presenteren. De 'cameraman' probeert het zo goed mogelijk in beeld te krijgen. Nu alles gefilmd is, gaat het echte editen beginnen! Op 22 augustus kunnen de kinderen het spannende resultaat bekijken.

Op 8, 15 en 22 augustus van 14.00 uur tot 16.00 uur kunnen kinderen gratis meedoen met het zomerprogramma in Bibliotheek Capelle Centrum aan het Stadsplein. Op 8 en 15 augustus is er Makey Makey en op 22 augustus worden de eigen films bekeken. Van Doveren: "Makey Makey is een kleine microcontroller, die het toetsenbord vervangt. Dat kunnen bananen zijn of andere objecten die stroom geleiden en die de stroomkring sluiten." Aanmelden kan via www.bibliotheekaandenijssel.nl/zotofistechniek.

Meer berichten