Foto: Kick Nijhuis

Ingezonden: Groenvoorziening (de naam zegt het al) heeft het voorzien op groen

Capelle - Jan Willem Radder uit Capelle vindt dat er ook een wedstrijd moet komen voor geelste gemeente van Nederland, met zijn woonplaats als een van de kanshebbers op de titel. 

'Woensdagochtend. Zeven uur. Knetterende motoren vervangen het ochtendconcert van de vogels. Razend rondcirkelende nylon snoertjes maken een eind aan het laatste randje groen bij de singel aan de Tsjaikovskistraat in Capelle aan den IJssel. De omringende grasvelden waren al op een agrarische wijze van het groen ontdaan. Met tractoren, uitgerust met overdreven grote en grove maaiers, waren al voorgegaan.

Het resultaat is logisch. De (te kort) gemaaide grasplantwortels verbrande levend in deze zonnige toptemperaturen. En wat resteert is een groot dor geel, gortdroog, stoffig veld met overleden gras.

Er resteerde, langs de waterkant, nog wel een strook van anderhalve meter groene, wilde planten. Zo stond er Groot hoefblad, evenals Klein Hoefblad. En vele variëteiten aan “wilde” planten. De niet gecultiveerde begroeiing bood een prettig groene uitstraling. Zeker naast die gele graswoestijn.

Maar wat eigenlijk meer van belang is. Deze groene strook biedt voedsel, bescherming, verkoeling aan insecten, amfibieën, vogels, egels, muizen. Het is een schakel in een ecosysteem.

En daar moest nu ook maar eens een einde aankomen, vond blijkbaar iemand bij de gemeentelijke dienst.

Tja, er worden allerlei bedrijven uit regio of uit ander provincie ingehuurd om op het groen te voorzien. Dat begrijp ik als ik alle reclameboodschappen op de groenvoorzienersvoertuigen zie. Contract is contract. Zoveel meter maaien, is zoveel meter maaien.

Ondanks dat er agrarische bedrijven worden ingehuurd, mis ik het boerenverstand.

Is er echt niets anders te bedenken om, als je echt niet kan (mag) maaien? Je medewerkers inzetten voor, in plaats van tegen, de natuur? Water geven aan nieuwe aanplant (noodzaak). Schoffelen (zonder herrie) in de aangelegde perkjes? Afvoerputten schoonhouden voor het geval?

Waar is het beleid gericht op in stand houden van natuur? Nu is het gericht op “groen“ en geld.

De geelste gemeente van Nederland is nog geen nominatie. Maar wat niet is ….

Ps. Nu ik toch in de pen ben: Met geweld snoeien is ook een ergernis. Recht toe. Recht aan. Ribes, roos, kastanje? Wat zijn dat? Groen is groen en recht is recht.

Verstand van bomen en struiken, dus hoe en wat je kan en mag snoeien, zie ik niet. Helaas. Nog ergerlijk is de radicale kap van bomen en struiken onder het mom dat alles wel weer aangroeit. Ja, dat weet ik! Maar er is meer dan een partij struiken en bomen. Ook hier leven, nestelen insecten, vogels, amfibieën, egels. En die maken die “groen”voorzieners op dakloos. Nog los van de periode zoals het broedseizoen Gedoseerd snoeien en onderhouden kan ook. Maar dat kost blijkbaar te veel moeite of geld.'

Meer berichten