Organist Everhard Zwart
Organist Everhard Zwart (Foto: Arie de Korte)

Everhard Zwart geeft orgelconcerten in de zomer

Capelle - Iedere maandagavond in augustus verzorgt organist Everhard Zwart een concert in de Nieuwe Westerkerk aan het Valeriusrondeel te Capelle aan den IJssel. De concerten in dit 31-ste seizoen zijn op 6, 13, 20 en 27 augustus en beginnen om 20.00 uur. De toegang is 6,00 euro en voor kinderen tot 12 jaar gratis.

Everhard Zwart begon zijn carrière in de zomer van 1979. Hij gaf toen zijn eerste orgelconcert en sindsdien volgden er velen. Nationaal en internationaal bespeelt hij al bijna 40 jaar bekende en beroemde orgels. In 1987 werd hij benoemd tot organist te Capelle aan den IJssel. Een jaar later startte hij in Capelle aan den IJssel de zomerconcerten.

In de zomermaanden trekken veel mensen weg uit de randstad en voor de ‘achterblijvers’ werd er toen in 1988 voor de eerste keer een serie concertjes georganiseerd in de “Westerkerk”.

Het bleek een succes en daarin is geen verandering gekomen, want nog steeds worden deze concerten zeer goed bezocht.

Destijds kwamen er kinderen met hun ouders mee, die nu met hun eigen kinderen de concerten bezoeken.

De programma’s zijn altijd zeer afwisselend. Bekende orgelcomposities van bijvoorbeeld Bach; Händel of Mendelssohn, maar ook verrassende nieuwe orgelwerken die geschikt zijn voor deze concerten. Vast onderdeel is de opening en sluiting door middel van een samenzang. Sinds ruim 15 jaar wordt er tijdens deze concerten gebruik gemaakt van een scherm en beamer. Inmiddels geen bijzonderheid meer, maar destijds was het wel een nieuwe ervaring.

Bij de uitgang wordt alle jaren al een collecte gehouden waarvan de opbrengst bestemd is voor het orgelfonds. Vanuit dit fonds is het orgel in 2014 uitgebreid met een extra stem.

De concertbezoekers zijn meestal vroeg, want voor en na het concert is er gelegenheid om koffie te drinken in de hal van de kerk. Daar treffen de bezoekers de concertgever, maar ook elkaar. De sfeer is altijd gezellig en ongedwongen.

Het eerste concert is op maandag 6 augustus. Een dag eerder hoopt Everhard Zwart zijn 60-ste verjaardag te mogen vieren. Het belooft dan ook een feestelijk concert te worden.

Meer informatie over concertgever en concerten op www.everhardzwart.nl

Meer berichten