Inmiddels zijn er zoveel buxusmotten en dus ook rupsen, dat er geen houden meer aan is. De in tuinen zo geliefde buxusstruiken worden allemaal leeggegeten. (Foto: Stichting Natuurvrienden Capelle)
Inmiddels zijn er zoveel buxusmotten en dus ook rupsen, dat er geen houden meer aan is. De in tuinen zo geliefde buxusstruiken worden allemaal leeggegeten. (Foto: Stichting Natuurvrienden Capelle)

De buxusmotrups slaat genadeloos toe

Het is voorjaar en overal worden in tuinen kaalgevreten buxusstruiken opgeruimd. Hierin zie je kleine gele rupsen met donkerbruine rugstippels. De buxusmotrups slaat genadeloos toe!

Door Stichting Natuurvrienden Capelle

Capelle - Ruim 10 jaar geleden werden de eerste motachtige witte vlindertjes met donkerbruine vleugelranden in Nederland gesignaleerd. Dat er bladgroen uit de blaadjes van de buxusstruik werd opgegeten met lichtbruine bladresten als gevolg, viel aanvankelijk niet op.

Maar dit nachtvlindertje uit Oost-Azië, dat hier geen natuurlijke vijanden heeft, heeft zich geruisloos voortgeplant tot een ware plaag. Er worden 3 à 5 generaties rupsen geboren gedurende het gehele groeiseizoen, zodat ook het jonge blad van een weer uitlopende struik wordt opgegeten.

Anders dan struiken als sleedoorn en kardinaalsmuts, die alleen in het voorjaar worden leeggegeten door inheemse stippelmotten en zich kunnen herstellen na St. Jan (28 juli), krijgt de buxus deze kans niet en gaat dood.

Zwoele nacht

Inmiddels zijn er zoveel buxusmotten en dus ook rupsen, dat er geen houden meer aan is. De in tuinen zo geliefde buxusstruiken worden allemaal leeggegeten, tenzij ze iedere maand een keer fors bespoten worden met een insecticide.

Maar daarmee worden ook alle inheemse nuttige insecten en rupsen gedood, dus het middel is erger dan de kwaal. Ook het plaatsen van feromonenvallen, die selectief de buxusmot aantrekken en vangen, heeft geen zin meer.

Tijdens een zwoele nacht, augustus vorig jaar, vlogen er zoveel buxusmotten in mijn tuin, dat met deze vallen maar een fractie ervan werd gevangen. De enige optie is om dode struiken te vervangen door struiken, met een soortgelijk uiterlijk: Ilex crenata of Lonicera nitida; ze hebben helaas geen Nederlandse namen.

Koop geen nieuwe groene buxusstruikjes meer, want die zijn zwaar bespoten met insecticiden!

En gooi de resten van de dode struiken niet in de compostbak, want de eitjes van de buxusmot overleven het composteerproces. Doe dit afval in een goed gesloten plastic zak in de restafvalbak.

Meer weten of reageren?

Wil je meer weten over Stichting Natuurvrienden Capelle aan den IJssel en omgeving (SNC)? Kijk dan ook eens op www.natuurvriendencapelle.nl. Reageren op een artikel kan door te mailen naar info@natuurvriendencapelle.nl.

Meer berichten