• Dick de Jong (links) en Theo van de Zande in de belevingswoning.
• Dick de Jong (links) en Theo van de Zande in de belevingswoning. Foto: Huub Lakerveld

Levensecht leren over brandveiligheid in ‘belevingswoning’

Algemeen 1.036 keer gelezen

CAPELLE • Bij binnenkomst in de ‘belevingswoning’ komt de brandlucht de bezoeker al tegemoet. Alles in het huis is erop gericht om mensen te laten ervaren hoe woningbranden kunnen ontstaan, en daarnaast de kennis te testen. Brandweermannen Dick de Jong en Theo van de Zande leiden geïnteresseerden rond en geven informatie.

Op de begane grond zijn een uitgebrande woonkamer en een keuken met gesmolten elektrische apparaten te vinden. Een bezoeker test haar parate kennis met een quiz over woningbranden, terwijl anderen - onder begeleiding van nerveuze geluiden - proberen binnen drie minuten de juiste sleutels te vinden aan grote sleutelbossen. Boven bevindt zich een zwartgeblakerde slaapkamer en een ruimte waar bezoekers met een koptelefoon naar geluidsfragmenten over woningbranden kunnen luisteren. 

Bijna 200 woningbranden
Het concept lijkt aan te slaan, ziet wijkbrandweerman Dick de Jong. “De animo is groot sinds de opening op 8 maart, het is een komen en gaan van mensen.” Het verschaffen van informatie is belangrijk voor de brandweermannen, omdat woningbranden regelmatig voorkomen. “In 2022 waren er in Capelle 186 woningbranden”, aldus De Jong, die in zijn functie voorlichting over brandveiligheid geeft op bijvoorbeeld scholen en bijeenkomsten voor ouderen.

Drie maanden
Theo van de Zande, die na zijn pensioen na hobbymatig bezig is als brandweerman, vertelt meer over het initiatief ‘belevingswoning’. “Het is in Ommoord begonnen, en vervolgens is de belevingswoning ook te zien geweest in plaatsen als Schiedam, Vlaardingen en Ridderkerk. Op iedere locatie is de woning ongeveer drie maanden te zien. In Capelle kunnen de mensen nog tot eind mei terecht.” De leegstaande woning, eigendom van woningcorporatie Havensteder, gaat na afloop weer in de verhuur.

Volgens Van de Zande is er veel te leren op het gebied van brandveiligheid. “Mensen kunnen in de belevingswoning leren over zaken als de rookmelder, koolmonoxidemelder, maar ook de risico’s van het opladen van bijvoorbeeld batterijen terwijl je slaapt. Het beste advies is: laad alles op tijdens het avondeten en stop met opladen voor je naar bed gaat.”

“Koop alleen originele opladers voor bijvoorbeeld de telefoon”, vult Dick de Jong aan. “Niet een namaak die voor een tiende van de prijs te koop is. Ze zien er hetzelfde uit, maar het kan misgaan aan de binnenkant van de oplader. Datzelfde geldt voor een oplader die je laat vallen. Van de buitenkant is vaak niets te zien, maar van binnen zijn er mogelijk beschadigingen.”

Openingstijden
De belevingswoning is nog tot eind mei te bezichtigen aan de Reigerlaan 32. De woning is open op woensdag en donderdag van 13:00 tot 17:00 uur, en op zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur.

Aanmelden is niet nodig en bezoekers kunnen gratis naar binnen.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 23 uur geleden
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws gisteren
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04