• Dick de Jong (links) en Theo van de Zande in de belevingswoning.
• Dick de Jong (links) en Theo van de Zande in de belevingswoning. Foto: Huub Lakerveld

Levensecht leren over brandveiligheid in ‘belevingswoning’

Algemeen 895 keer gelezen

CAPELLE • Bij binnenkomst in de ‘belevingswoning’ komt de brandlucht de bezoeker al tegemoet. Alles in het huis is erop gericht om mensen te laten ervaren hoe woningbranden kunnen ontstaan, en daarnaast de kennis te testen. Brandweermannen Dick de Jong en Theo van de Zande leiden geïnteresseerden rond en geven informatie.

Op de begane grond zijn een uitgebrande woonkamer en een keuken met gesmolten elektrische apparaten te vinden. Een bezoeker test haar parate kennis met een quiz over woningbranden, terwijl anderen - onder begeleiding van nerveuze geluiden - proberen binnen drie minuten de juiste sleutels te vinden aan grote sleutelbossen. Boven bevindt zich een zwartgeblakerde slaapkamer en een ruimte waar bezoekers met een koptelefoon naar geluidsfragmenten over woningbranden kunnen luisteren. 

Bijna 200 woningbranden
Het concept lijkt aan te slaan, ziet wijkbrandweerman Dick de Jong. “De animo is groot sinds de opening op 8 maart, het is een komen en gaan van mensen.” Het verschaffen van informatie is belangrijk voor de brandweermannen, omdat woningbranden regelmatig voorkomen. “In 2022 waren er in Capelle 186 woningbranden”, aldus De Jong, die in zijn functie voorlichting over brandveiligheid geeft op bijvoorbeeld scholen en bijeenkomsten voor ouderen.

Drie maanden
Theo van de Zande, die na zijn pensioen na hobbymatig bezig is als brandweerman, vertelt meer over het initiatief ‘belevingswoning’. “Het is in Ommoord begonnen, en vervolgens is de belevingswoning ook te zien geweest in plaatsen als Schiedam, Vlaardingen en Ridderkerk. Op iedere locatie is de woning ongeveer drie maanden te zien. In Capelle kunnen de mensen nog tot eind mei terecht.” De leegstaande woning, eigendom van woningcorporatie Havensteder, gaat na afloop weer in de verhuur.

Volgens Van de Zande is er veel te leren op het gebied van brandveiligheid. “Mensen kunnen in de belevingswoning leren over zaken als de rookmelder, koolmonoxidemelder, maar ook de risico’s van het opladen van bijvoorbeeld batterijen terwijl je slaapt. Het beste advies is: laad alles op tijdens het avondeten en stop met opladen voor je naar bed gaat.”

“Koop alleen originele opladers voor bijvoorbeeld de telefoon”, vult Dick de Jong aan. “Niet een namaak die voor een tiende van de prijs te koop is. Ze zien er hetzelfde uit, maar het kan misgaan aan de binnenkant van de oplader. Datzelfde geldt voor een oplader die je laat vallen. Van de buitenkant is vaak niets te zien, maar van binnen zijn er mogelijk beschadigingen.”

Openingstijden
De belevingswoning is nog tot eind mei te bezichtigen aan de Reigerlaan 32. De woning is open op woensdag en donderdag van 13:00 tot 17:00 uur, en op zaterdag van 13:00 tot 16:00 uur.

Aanmelden is niet nodig en bezoekers kunnen gratis naar binnen.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Hoofdrijbaan Algerabrug deels dicht van 12 op 13 juni Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Voortuinverkoping in Fascinatio Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Capelse voetbalclubs strijden in augustus om Capelle Bokaal Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Vijf TurnAround-turnsters naar toernooi Ahoy Cup Sport 7 jun., 17:30
Afbeelding
Capellenaar (20) aangehouden na weggooien vuurwapen 112 7 jun., 15:36
Afbeelding
Column - Kankerlijer, het went nooit! Nieuws 7 jun., 14:00
Afbeelding
Automobiliste rijdt onder invloed tegen verkeersbord 112 7 jun., 12:41
Afbeelding
Capelse Myrthe is Mrs Netherlands Europe 2023 Nieuws 7 jun., 11:15