• In de ruimte van BV Schollevaar, met rechts Martin van der Ven.
• In de ruimte van BV Schollevaar, met rechts Martin van der Ven. Foto: Huub Lakerveld

Biljartvereniging Schollevaar 40 jaar: ‘Iedereen bij de vereniging hoort erbij’

Algemeen 607 keer gelezen

CAPELLE • Biljartvereniging Schollevaar bestaat dit jaar 40 jaar en daarom was er afgelopen zaterdag een feestelijke receptie in het clubgebouw. Voorzitter Martin van der Ven vertelt wat de club - en de biljartsport - zo uniek maakt.

De biljartvereniging werd in 1983 opgericht door een groep vrienden en is vier decennia later nog altijd springlevend. Martin van der Ven is sinds 2018 lid en sinds 2019 voorzitter. “We hebben drie clubdagen en drie clubavonden, en veel van onze leden spelen ook wedstrijden. Dit jaar doen sommige leden zelfs mee in de eerste klasse driebanden, één van de spelvormen van biljart.”

Naast het competitieve is het sociale aspect minstens zo belangrijk bij de vereniging, vindt Van der Ven. “Het is hier zeker gezelliger dan in je eentje thuis te zitten en wij proberen dan ook mensen vanachter de geraniums weg te plukken. Mensen gaan hier goed met elkaar om, dat is erg belangrijk.” Ruud Vooys, sinds een jaar lid, vult aan: “Er zijn hier ook geen kliekjes. De wedstrijdleider deelt alles in, dus je kunt altijd met iemand anders spelen.”

Ieder niveau
Het is voor Van der Ven eenvoudig aan te duiden wat de biljartsport zo aantrekkelijk maakt. “De moeilijkheidsgraad en de iedereen-kent-iedereen-cultuur. Je kunt heel laagdrempelig beginnen op je eigen niveau en nog steeds meedoen met competities en toernooien. Als je er vrije trainingsuurtjes in stopt, zit er al snel een stijgende lijn in. Bij biljarten wordt een moyenne gehanteerd; zo kan een beginnende biljarter het opnemen tegen een ervaren speler en bestaat de kans dat de beginner wint. De speler met een hoger moyenne moet dan namelijk veel meer scoren, afhankelijk van het verschil in moyenne.”

“Er is de laatste maanden sprake van aanwas bij de vereniging”, aldus Van der Ven. “We hebben momenteel 97 leden, met ruimte voor meer leden. Hoewel het merendeel van de huidige leden 50plusser is, zijn jongeren ook welkom. Al is het aantrekken van jongeren lastig. Vroeger ging de jeugd naar een bruine kroeg waar altijd een biljarttafel stond, tegenwoordig zijn er alleen nog yuppencafés of kroegen met pooltafels. Maar als jongeren oprecht geïnteresseerd zijn in de sport, kunnen ze zich altijd melden.”

Voor aanmelden en meer informatie, bel 06 3109 9919. Zie ook www.bvschollevaar.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Hoofdrijbaan Algerabrug deels dicht van 12 op 13 juni Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Voortuinverkoping in Fascinatio Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Capelse voetbalclubs strijden in augustus om Capelle Bokaal Nieuws gisteren
Afbeelding
Vijf TurnAround-turnsters naar toernooi Ahoy Cup Sport 7 jun., 17:30
Afbeelding
Capellenaar (20) aangehouden na weggooien vuurwapen 112 7 jun., 15:36
Afbeelding
Column - Kankerlijer, het went nooit! Nieuws 7 jun., 14:00
Afbeelding
Automobiliste rijdt onder invloed tegen verkeersbord 112 7 jun., 12:41
Afbeelding
Capelse Myrthe is Mrs Netherlands Europe 2023 Nieuws 7 jun., 11:15