Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Kanker als scheldwoord, het went nooit!

Algemeen 793 keer gelezen

Afgelopen zaterdag was het Wereldkankerdag. Voor mij is het elke dag kankerdag, de ziekte laat je nooit meer los als je het al een paar maal is overkomen. 

Sinds vrijdag werd in meerdere sport- en talkshows terecht aandacht besteed aan Thijs Slegers, de communicatieman van PSV. Waar in 2014 een van zijn voorgangers, Pedro Salazar (55) ook overleed aan een slepende ziekte, is nu Thijs (46) een van de velen die helaas is uitbehandeld. Ik ken Thijs al jaren omdat ik naast mijn 35-jarig onderwijsbestaan evenveel jaar meeloop als sportjournalist. Thijs heeft leukemie, bloedkanker en riep op om stamcel- en bloeddonor te worden. Gelukkig meldden direct 3000 mensen zich aan, hulde! Zo’n 50.000 mensen steunden Thijs in De Kuip, ook daarvoor hulde. Maar wat ik totaal niet begrijp is dat enkele minuten later deze verschrikkelijke ziekte weer net zo makkelijk werd gebruikt als scheldwoord jegens de sympathieke Danny Makkelie. Massaal werd zijn voornaam aan de ziekte gekoppeld. Diverse keren achtereen, al zingend nota bene. 

In de voetballerij maar ook in de vrienden- en kennissenkring hoor je bijna niet anders meer. Momenteel ken ik zes mensen die nu dagelijks zelf ondervinden hoe verschrikkelijk je leven verandert na de diagnose “u heeft kanker’. Na die ene zin dringt niets meer tot je door tot je in een achtbaan van emoties terechtkomt en je alles maar moet ondergaan in de hoop dat je geluk hebt, want zo is het toch bijna altijd. Je hebt pech of geluk, vechten kun je, maar hoe dan?

Meerdere keren per week hoor ik volwassenen en ook jongeren, het woord kanker aan een zelfstandig naamwoord plakken. Scheldend, tierend, vloekend hoor je het hen roepen. Op de fiets, schoolplein of op straat. Zonder dat ze vaak beseffen wat ze daadwerkelijk zeggen. Het is immers gemeengoed geworden. Coronaeikel of grieplijer klinkt immers niet ‘zwaar’ genoeg. Het moet vooral krachtig overkomen. Nu, ik kan iedereen vertellen dat het heel krachtig overkomt als je hoort “u hebt kanker”. Op dat moment ben je dus echt een kankerlijer. In het onderwijs heb ik 35 gestreden tegen het gebruik vaak de ziekte als krachtterm. Kankerlijer, je gaat de wreedheid ervan pas inzien als je er echt mee te maken krijgt.

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Echtpaar Simonis 70 jaar getrouwd Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Regentenkamer Van Cappellenhuis open op 1 april Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Team speeltuin Rollebollebos zoekt vrijwilligers Algemeen 26 mrt., 11:30
Afbeelding
Capels Compliment voor Joke van Leeuwen Algemeen 26 mrt., 09:10
Afbeelding
Dansvoorstelling door studenten Algemeen 25 mrt., 11:00
Afbeelding
Ravage na botsing twee auto's op Slotlaan 112 25 mrt., 08:27
Afbeelding
Capelse Rommelmarkt reikt cheque uit aan Voedselbank Algemeen 24 mrt., 19:15
Afbeelding
Inschrijving avondvierdaagse Capelle-West start 1 april Algemeen 24 mrt., 17:00