• Anita Wouden (links) met enkele deelnemers van de Capelse keuken.
• Anita Wouden (links) met enkele deelnemers van de Capelse keuken. Foto: Huub Lakerveld

Eten, leren en delen bij ‘Capelse wereldkeuken’

Algemeen 1.129 keer gelezen

CAPELLE • Bij de Capelse wereldkeuken wordt enthousiast gekookt en gebakken. Initiatiefneemster Anita Wouden hoopt op meer aanmeldingen.

Uit de keuken in het Huis van de Wijk in Middelwatering stijgen heerlijke geuren op. Anita Wouden leidt hier de ‘Capelse wereldkeuken’, een initiatief dat zij een jaar geleden startte met de eerste deelnemers Maureen en Silvia om Capellenaren van verschillende culturele achtergronden bij elkaar te brengen.

“Altijd ben ik al een bak- en kookliefhebster geweest”, vertelt Anita Wouden. “Het is mijn lust en mijn leven: koken voor familie, vrienden en kennissen. Maar ik vroeg mij af: ‘Waarom is er in Capelle geen clubje met keukenprinsen en -prinsessen die hun gerechten willen delen met anderen en samen te eten?’ Zo is dit plan ontstaan. Het begon met Nextdoor, maar toen meldden zich 90 mensen en wist ik mij geen raad. De gemeente nodigde mij uit en wilde dit idee faciliteren, en zo kwamen we hier terecht.”

“In Capelle zijn meer dan 120 culturen vertegenwoordigd”, aldus Wouden. “Hoe mooi zou het zijn als je bijvoorbeeld acht verschillende culturen bij elkaar hebt? Nu zijn de Surinaamse, Molukse en Nederlandse keuken vertegenwoordigd bij ons clubje. Het gaat hier om het leren van elkaar, samen eten en samen delen. Misschien kunnen we ook culturele avonden organiseren over een bepaald land, met eten erbij. Maar de opkomst tot dusver valt tegen, Capelse keukenprinsen en -prinsessen melden zich niet aan.”

Anita Wouden wil benadrukken dat het bij de Capelse keuken niet gaat om het gratis mee-eten. “Er komen mensen binnen die willen helpen en dan mee-eten, maar daar is het niet voor bedoeld”, legt zij uit. “Er worden hier in het Huis van de Wijk iedere woensdag en vrijdag al gratis lunches verzorgd. De Capelse wereldkeuken is een groepje met hobbykoks die enthousiast zijn om voor anderen te koken en eten te delen.”
“Deelnemers koken om de beurt en printen hun recept, om deze te delen en samen aan de slag te gaan. Via de buurtcoach krijgen de koks een pasje waarmee zij boodschappen kunnen doen. Gemiddeld zijn er nu zes deelnemers. Degenen die er zijn zijn enthousiast, maar de club is echt nog te klein. Maar misschien heeft dit tijd nodig om te groeien.”

Bij interesse in deelname, neem contact op met buurtcoach Stefan Kort via s.kort@welzijncapelle.nu of 06 8270 4572.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Echtpaar Simonis 70 jaar getrouwd Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Regentenkamer Van Cappellenhuis open op 1 april Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Team speeltuin Rollebollebos zoekt vrijwilligers Algemeen 26 mrt., 11:30
Afbeelding
Capels Compliment voor Joke van Leeuwen Algemeen 26 mrt., 09:10
Afbeelding
Dansvoorstelling door studenten Algemeen 25 mrt., 11:00
Afbeelding
Ravage na botsing twee auto's op Slotlaan 112 25 mrt., 08:27
Afbeelding
Capelse Rommelmarkt reikt cheque uit aan Voedselbank Algemeen 24 mrt., 19:15
Afbeelding
Inschrijving avondvierdaagse Capelle-West start 1 april Algemeen 24 mrt., 17:00