Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Bouwen, bouwen en bouwen, maar tempo ligt laag

Algemeen 637 keer gelezen

Minister Hugo de Jonge, een oud-onderwijscollega interne begeleiding, roept het al tijden, maar hij is de roepende in de zandvlakte van nieuwbouwproject Blinq. Bouwen, bouwen, bouwen, maar het tempo ligt wel erg laag. 

Elders in deze krant staat een artikel over Blinq. Menigeen vraagt zich al geruime tijd af wanneer daar nu toch die eerste paal de grond in wordt gejast. Huurders en kopers weten al een tijdje dat het allemaal wat langer duurt dan verwacht en gepland. Zo verging het ook bij project De Harmonie naast de Koperwiek. Kopers kopen, betalen veel bouwrente maar moeten daarna wel erg lang wachten. Vergunningen, ontbrekende en opeens dure bouwmaterialen; allerlei oorzaken zorgen er voor dat bouwprojecten langer duren dan verwacht. Daar is een flink gestegen hypotheekrente bij gekomen. Desalniettemin schijnen we honderdduizenden woningen tekort te komen. 

Projectontwikkelaars mikten te lang op het hoge segment en die dure appartementen vlogen met een lage rente als tickets voor Feyenoord de deur uit. Maar nu de rente hoger is, blijft het aantal kopers flink achter. In Blinq is, inclusief de huurappartementen aan Havensteder, ‘slechts’ dertig procent verkocht terwijl gemikt werd op zeventig procent alvorens te beginnen. Over nieuwe, goed betaalbare huurwoningen horen we amper nog wat. Ook gemeenten rekenden zich rijk en zagen liever rijkere kopers komen. De Vogelbuurt moest niet voor niets deels worden gesloopt. In Capelle wordt Rivium komende jaren omgebouwd tot woonwijk. Maar ook daar ligt het tempo zichtbaar laag. De ‘s-Graventower staat er al tijden ontmanteld bij en doet denken aan een oorlogsflat. 

Zoek op Funda naar een appartement onder de 250.000 euro in Capelle en het aanbod is (te) gering. Ook de appartementen in de Riviumwoontorens gaan meer kosten dan jongeren onder de dertig kunnen ophoesten. Het is voor de jonge generaties te hopen dat Capelle nog meer aandacht gaat richten op betaalbare woningen, vooral nette betaalbare huurprojecten zijn welkom in deze gemeente. Zeker nu de WOZ hier met 16,1 procent omhoog gaat, stijgen de vraagprijzen weer en komen vooral ‘vluchtende’ Rotterdammers hier wonen. Maar we vergeten blijkbaar massaal dat toen wij jong waren, we ook behoefte hadden aan een lage huur om te kunnen starten en sparen.

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Het Kontakt zoekt deelnemers marathon Rotterdam en hun verhaal Nieuws 21 uur geleden
• Thomas Hardie met de plannen voor het groene schoolplein.
Groen plein voor basisschool Pieter Bas dankzij subsidie: 'Hopen dat buurt mee kan genieten' Nieuws gisteren
Afbeelding
Brandweer blust woningbrand aan Paganinistraat 112 28 mrt, 13:04
• Flyer Herfst in Schoorl
Nieuw Capels Toneel speelt voorstelling 'Herfst in Schoorl' Theater 28 mrt, 11:56
Afbeelding
'Geldezels' melden zich op politiebureau Capelle: passende maatregel opgelegd Nieuws 28 mrt, 08:55
Afbeelding
Kinderbingo bij Rollebollebos op 7 april Nieuws 27 mrt, 18:50
Afbeelding
Verdachte (47) van drugshandel aangehouden in Capelle 112 27 mrt, 17:02
Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 27 mrt, 13:42