Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Bouwen, bouwen en bouwen, maar tempo ligt laag

Algemeen 529 keer gelezen

Minister Hugo de Jonge, een oud-onderwijscollega interne begeleiding, roept het al tijden, maar hij is de roepende in de zandvlakte van nieuwbouwproject Blinq. Bouwen, bouwen, bouwen, maar het tempo ligt wel erg laag. 

Elders in deze krant staat een artikel over Blinq. Menigeen vraagt zich al geruime tijd af wanneer daar nu toch die eerste paal de grond in wordt gejast. Huurders en kopers weten al een tijdje dat het allemaal wat langer duurt dan verwacht en gepland. Zo verging het ook bij project De Harmonie naast de Koperwiek. Kopers kopen, betalen veel bouwrente maar moeten daarna wel erg lang wachten. Vergunningen, ontbrekende en opeens dure bouwmaterialen; allerlei oorzaken zorgen er voor dat bouwprojecten langer duren dan verwacht. Daar is een flink gestegen hypotheekrente bij gekomen. Desalniettemin schijnen we honderdduizenden woningen tekort te komen. 

Projectontwikkelaars mikten te lang op het hoge segment en die dure appartementen vlogen met een lage rente als tickets voor Feyenoord de deur uit. Maar nu de rente hoger is, blijft het aantal kopers flink achter. In Blinq is, inclusief de huurappartementen aan Havensteder, ‘slechts’ dertig procent verkocht terwijl gemikt werd op zeventig procent alvorens te beginnen. Over nieuwe, goed betaalbare huurwoningen horen we amper nog wat. Ook gemeenten rekenden zich rijk en zagen liever rijkere kopers komen. De Vogelbuurt moest niet voor niets deels worden gesloopt. In Capelle wordt Rivium komende jaren omgebouwd tot woonwijk. Maar ook daar ligt het tempo zichtbaar laag. De ‘s-Graventower staat er al tijden ontmanteld bij en doet denken aan een oorlogsflat. 

Zoek op Funda naar een appartement onder de 250.000 euro in Capelle en het aanbod is (te) gering. Ook de appartementen in de Riviumwoontorens gaan meer kosten dan jongeren onder de dertig kunnen ophoesten. Het is voor de jonge generaties te hopen dat Capelle nog meer aandacht gaat richten op betaalbare woningen, vooral nette betaalbare huurprojecten zijn welkom in deze gemeente. Zeker nu de WOZ hier met 16,1 procent omhoog gaat, stijgen de vraagprijzen weer en komen vooral ‘vluchtende’ Rotterdammers hier wonen. Maar we vergeten blijkbaar massaal dat toen wij jong waren, we ook behoefte hadden aan een lage huur om te kunnen starten en sparen.

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
College: 'Urgentie reparatie straatverlichting benadrukken bij netbeheerder' Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Twee workshops voor rouwenden bij Ondersteuningscentrum Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Vacare houdt christelijke meditatie-avonden in Schenkelkerk Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Potjes & Deksels op vrijdag bij Rechtstreexpunt in 's-Gravenland Algemeen 5 feb, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval rapen bij Hoeken tijdens Nationale Opschoondag Algemeen 5 feb, 09:06
Afbeelding
Echtpaar Veelo-Blom 60 jaar getrouwd Algemeen 4 feb, 15:00
Afbeelding
Knutselmiddagen bij speeltuin Kralingseveer Algemeen 4 feb, 11:30
Afbeelding
Lange celstraf geëist tegen Capellenaar vanwege wapenhandel 112 4 feb, 08:45