• Het nu nog braakliggende terrein waar Blinq moet verrijzen.
• Het nu nog braakliggende terrein waar Blinq moet verrijzen. Foto: C. Hulsbus

Stijgende hypotheekrente drukt stempel op bouw Blinq

Algemeen 1.143 keer gelezen

CAPELLE • Dagelijks komen berichten tot ons dat de huizenprijzen flink dalen en de hypotheekrente alsmaar stijgt. Desalniettemin staan in Capelle grote projecten als Blinq en het omvormen van Rivium tot woonwijk gewoon op de planning. Nadat het veelbesproken zwembad De Blinkert werd gesloopt, ligt de bouwgrond er al geruime tijd onaangeroerd bij. Te wachten op de eerste paal die volgens de makelaar en ontwikkelaar eind van dit kwartaal de grond in gaat. “Er is reeds dertig procent verkocht en we hebben nog volop gesprekken gepland staan”.

Dico Smitsman (projectontwikkelaar Van Wijnen Projectontwikkeling West) en Remco de Groot (Kettner Makelaardij) zijn het stellig met elkaar eens. “We liggen op schema. Alle kopers en huurders weten waar ze aan toe zijn. Nog dit kwartaal beginnen we met de bouw.” Hoewel het gebied al sinds de sloop van De Blinkert er uit ziet als een grote zandvlakte, nodig om de grond verder te laten inklinken, is men dagelijks bezig met dit nieuwe woonwijkje aan het Valeriusrondeel. Remco de Groot: “Net als bij Blinq worden de meeste nieuwbouwwoningen verkocht onder opschortende voorwaarden. Verkrijgen onherroepelijke bouwvergunning, percentage aantal woningen verkocht, terrein moet bouwrijp zijn, grond moet geleverd worden, et cetera. De planning hangt dus niet alleen af van het aantal verkochte woningen. Sterker nog, indien er geen onherroepelijke vergunning is, dan zal er niet gestart worden met bouwen, ook al zijn alle woningen verkocht. Qua planning is er niets gewijzigd ten opzichte van de planning ten tijde van de start verkoop afgelopen zomer. Deze staat gepland voor het eerste kwartaal van dit jaar. Hiervan zijn de kopers op de hoogte en dit staat ook op de website onder het kopje FAQ. Verder is het ook zo dat de tijd die tussen datum start verkoop en de planning start bouw zit, helemaal niet zo lang is bij dit project. Bij de meeste projecten van dergelijke omvang is dit veel langer. In zijn algemeenheid duurt nieuwbouw lang.”

Volgens Remco de Groot is momenteel ruim 30 procent van de koopappartementen verkocht. “We hadden gehoopt voor het einde van het jaar meer verkocht te hebben. Dat was een aantal maanden geleden ook veel meer, maar we hebben afvallers gehad die toch de financiering niet (meer) rond kregen op basis van de nieuwe hogere hypotheekrente. Wij schrijven dat dus toe aan de gestegen hypoheekrente, de gestegen (stook)kosten (inflatie) en het algemene sentiment in de markt. Ik heb mensen gesproken die het toch wel spannend vonden destijds te investeren in nieuwbouwbouw terwijl hun bestaande woning in de toekomst nog verkocht dient te worden.”

Dico Smitsman vindt het een groot voordeel dat de woningen gasloos, energiezuinig en klaar voor de toekomst zijn. “Blinq wordt een bijzonder mooi project waarin elementen van het oude Blinkertcomplex terug te zien zijn. Zowel qua namen als aankleding van het complex en de omgeving. Ik denk dat de Capellenaren trots worden op dit nieuwe en unieke gebied”.

C. Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Jongvolwassenen kunnen in Capelle HPV-vaccinatie krijgen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Studenten Hogeschool ronden onderzoek naar Capels platform RVZ af Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Kinderen herdenken watersnoodramp bij beeld Johan van Veen FOTOREPORTAGE 1 feb, 11:00
Afbeelding
Jim Sneeuw (13) geniet als 'scheids' Sport 1 feb, 08:45
Afbeelding
Gratis toegankelijk 'Shanti Beautyweekend' op 4 en 5 februari Algemeen 31 jan, 16:30
Afbeelding
Brownies&downieS op derde plaats in Zuid-Holland Algemeen 31 jan, 14:00
Afbeelding
Wethouders lezen voor in KinderLabs tijdens Nationale Voorleesdagen Algemeen 31 jan, 11:30
Afbeelding
Echtpaar Slingerland-Hartmans 60 jaar getrouwd Algemeen 31 jan, 09:00