• Jochem van Harten in zijn thuishaven Sportschool Slingerland.
• Jochem van Harten in zijn thuishaven Sportschool Slingerland. Foto: Jan Timmer

Het topjaar van judoka Jochem van Harten

Sport 2.122 keer gelezen

CAPELLE • Wanneer over een paar weken de oliebollen op tafel komen en de bubbels worden ingeschonken mag judoka Jochem van Harten terugkijken op een geslaagd sportjaar.

Met als hoogtepunt het veroveren van de EYOF-titel eerder dit jaar in Slowakije. De 18-jarige Capellenaar denkt er met een mengeling van plezier en trots op terug. “Mijn gouden medaille daar is tot nu toe hét hoogtepunt in mijn leven als judoka,”, glimlacht Van Harten. “Je treft er de beste judoka’s van Europa, dus is zo’n plak heel waardevol. Ik ging er naar toe in de hoop op een podiumplaats. In de eerste twee ronden moest ik vol aan de bak tegen pittige tegenstanders. Ik won ze met moeite en realiseerde me later dat ik er zomaar had kunnen uitvliegen in de beginfase van het toernooi. In de ronden daarna ontmoette ik aanmerkelijk minder weerstand. Die partijen waren binnen één minuut bekeken. In de aanloop naar de halve finale voelde ik best veel spanning. Het drong tot me door dat ik alsnog met lege handen zou staan als ik die partij zou verliezen. Dat gebeurde gelukkig niet. Ik haalde de eindstrijd en kwam daarin uit tegen een judoka uit Azerbeidzjan. Na één minuut vechten maakte ik het af op ippon. Super gaaf.”

Hoofdprijs
En zo voegde drievoudig nationaal jeugdkampioen Jochem van Harten een mooie Europese topprijs in de klasse tot 60 kilogram toe aan zijn palmares. “Een heel verschil met mijn optreden op het EK in Tsjechië. Daar vloog ik er in de eerste ronde na vier minuten af. Tja, zo kan dat gaan, hé. Het lijntje tussen succes en nederlaag is op dit niveau hartstikke dun.”

Voorbereiding
Inmiddels is Jochem van Harten begonnen aan zijn voorbereiding op judojaar 2023, waarin de Sportschool Slingerland-judoka eerst wat ‘kleinere’ toernooien afwerkt en zich dan gaat richten op de EK en WK. “Ik zal in de tussenliggende tijd mijn vorm moeten laten zien om uitzending veilig te stellen”, zegt hij. “Ik ben hard aan het trainen. Gelukkig is een en ander goed te combineren met mijn studie HBO Bouwkunde. Ik ben nu eerstejaars en heb het erg naar mijn zin. Deze opleiding geeft me qua trainingsmogelijkheden meer ruimte dan destijds het geval was toen ik nog op het VWO zat. In die tijd stond ik ‘s ochtends vaak al om vijf uur op de mat. Maar goed, dat had ik er graag voor over, want judo is mijn grootste passie. Ik geniet van dit leven, van de kameraadschap bij Slingerland en van de geweldige begeleiding van Henk-Jan de Hek hier op de sportschool. Mede dankzij hem ben ik zover gekomen. Daar ben ik dankbaar voor.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws gisteren
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15