• Voorbeeld van voedselpakket.
• Voorbeeld van voedselpakket.

Gert Abma: ‘Meer mensen met ‘normaal leven’ komen naar Voedselbank’

Algemeen 816 keer gelezen

CAPELLE • Sinds de zomer is het aantal reguliere klanten van de Voedselbank in Capelle met een derde toegenomen. Voorzitter Gert Abma en wethouder Armoedebeleid Harriët Westerdijk roepen Capellenaren op om de Voedselbank, maar ook elkaar te helpen.

“Het gaat hard”, vertelt Gert Abma over het recent toegenomen aantal klanten. “Naast 160 wekelijke pakketten geven wij ook noodpakketten af, op basis van signalen vanuit bijvoorbeeld kerken of buurtmoeders. We kunnen de aanvragen gelukkig aan, met behulp van zo’n 100 vrijwilligers en veel toeleveranciers die voedingsmiddelen van goede kwaliteit leveren. Abma ziet een langzame verandering van de doelgroep die naar de Voedselbank stapt. “Het is een doorsnee van de samenleving, maar ik krijg wel signalen dat er meer mensen komen met voorheen een ‘normaal leven’, die hun baan hebben verloren of in scheiding zijn en ineens een acuut probleem hebben. Dat is anders dan met mensen vanuit een structureel problematische situatie een oplossing proberen te zoeken.”

Steeds vaker moeten mensen naar de Voedselbank doordat zij door emotionele levensgebeurtenissen in de problemen zijn gekomen. “Het kan iedereen overkomen en mensen zien het niet altijd aankomen”, zegt Harriët Westerdijk daarover. “Maar het is belangrijk om te weten dat er hulp is. Met de gemeente, met de Voedselbank en organisaties als Welzijn Capelle willen we een netwerk van hulp maken dat om mensen heen staat als zij problemen hebben.”

De drempel om naar de Voedselbank te stappen is wel hoog, concludeert Westerdijk. “Maar het is mooi dat de Voedselbank kan helpen als het niet meer anders kan. Anderzijds zien wij dat de regelingen die wij binnen Capelle al hebben vaak niet volledig benut worden. Er zijn ruim 4000 huishoudens in Capelle met geldzorgen, maar slechts een deel komt terecht bij een regeling waar zij recht op hebben. Niet iedereen durft de stap naar hulp als de Voedselbank te zetten door schaamte en mensen zien het vaak als uiterste redmiddel. Daarom is het belangrijk om mensen met geldzorgen aan te sporen om eens te gaan praten met bijvoorbeeld Welzijn Capelle. Maar we kunnen dit ook als Capellenaren met elkaar doen, door iemand in de omgeving te helpen of door te verwijzen naar hulp. Dan kom je ook verder met het vinden van mensen die hulp nodig hebben; wij als gemeente kunnen niet achter de voordeur kijken.”

Zeker met de stijgende aanvragen kan de Voedselhulp alle (financiële) hulp gebruiken. “Het uitgangspunt is zoveel mogelijk aan onze doelgroep geven zonder dat wij het te hoeven kopen”, legt Gert Abma uit. “Om de Voedselbank te steunen kunnen mensen die wel die financiële ruimte hebben een voedselpakket ‘adopteren’, waarbij zij 35 euro doneren (de waarde van een pakket). Daarnaast zien we mensen die de energietoeslag van 190 euro niet nodig hebben (een deel van) dit bedrag doneren om andere Capellenaren te helpen. Een prachtig gebaar waarvan ik hoop veel navolging zal hebben.” Ook donaties in de vorm van (houdbare) boodschappen zijn welkom.

Gert Abma en Harriët Westerdijk willen benadrukken dat er een vangnet is. Of mensen in aanmerking kunnen komen voor een voedselpakket ligt niet alleen aan het inkomen, maar wat een persoon of gezin onder de streep overhoudt voor eerste levensbehoeften. Mensen in een penibele situatie moeten zich melden bij een hulporganisatie zoals Welzijn Capelle en na toetsing van hun inkomen kunnen ze in aanmerking komen voor een voedselpakket. “De Voedselbank is niet een oplossing, maar het is een eerste aanzet om uit de problemen te komen”, zegt Gert Abma. “Iedereen die bij ons komt zit niet bij de pakken neer en wil zo snel mogelijk weg uit die situatie.”
Capellenaren die geldproblemen hebben of juist willen doneren, kunnen terecht op www.voedselbankcapelle.nl. Daarnaast zijn er via de gemeente verschillende kanalen beschikbaar. Andere websites zijn www.capelleaandenijssel.nl/geldzorgen en www.welzijncapelle.nu, of bel 010 707 49 00.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15