• Jan van Dam.
• Jan van Dam. Foto: aangeleverd

IJsselstreekradio na twee jaar nog steeds groeiende

Algemeen 776 keer gelezen


CAPELLE A/D IJSSEL •  IJsselstreekradio timmert alweer twee jaar serieus aan de weg. En niet zonder succes. Het internet-radiostation ziet de luisteraantallen gestaag groeien en ook de veelal positieve reacties geven aan dat de radiomakers de juiste weg zijn ingeslagen. “Hadden we in het begin zo’n dertig luisteraars per dag, nu zijn dat er 180 en het worden er steeds meer.”

Aan het roer van het station staat oprichter Jan van Dam uit Capelle aan den IJssel. Na omzwervingen bij verschillende illegale zenders en lokale radiostations blies hij IJsselstreekradio twee jaar terug nieuw leven in. “Bij die lokale zenders is er vaak haat en nijd onderling en spelen er allerlei belangen. Je bent er vaak meer tijd kwijt aan discussies en onenigheid, dan aan radiomaken, terwijl het daar wel om draait. Om dat allemaal lekker links te laten liggen, ben ik m’n eigen station op internet begonnen. Ron Lagerwaard kwam er al snel bij. Hem ken ik al jaren uit het radiowereldje. Zo hebben we nu negen gedreven vrijwilligers die zich vol passie inzetten voor het station.”

Muziekmix
Hoewel de zender wereldwijd te beluisteren is via internet, richt het zich in haar uitzendingen in hoofdzaak op vier plaatsen aan de Hollandsche IJssel: Capelle, Krimpen, Ouderkerk en Nieuwerkerk. “Ieder uur hebben we in onze uitzending naast het landelijke en wereldnieuws een blokje met lokale gebeurtenissen uit die vier plaatsen. 24 uur per dag brengen we een gevarieerde muziekmix, die fijn wegluistert. Weerman Leen de Koning uit Nieuwerkerk verzorgt voor ons de weerpraatjes op de radio. Ook maken we wekelijks een podcast met een prominente inwoner uit bijvoorbeeld het verenigingsleven of de politiek.”

Jan en zijn mede-vrijwilligers zitten vol ambitie. De Capelse ‘omroepbaas’ durft zelfs al aan meer te denken. “Ons streven is om ooit de lokale omroep van Capelle te worden. De bijbehorende FM-frequentie is toch wel nodig om echt flink qua luisteraantallen te kunnen groeien. Je bent dan immers overal goed te ontvangen, op elke radio. We willen het dan vormgeven als een streekomroep, waarbij we ook de andere plaatsen bedienen. Toekomstmuziek, want we zullen eerst nog meer in vrijwilligers moeten groeien en ook qua financiën moet het omhoog. Nu bekostig ik het nog allemaal uit eigen zak. De compleet ingerichte studio is dan ook bij mij thuis gevestigd om zo kosten voor huisvesting te sparen. Bij mijn broer op kantoor hebben we ook de beschikking over een ruimte die als studio is ingericht voor het ontvangen van gasten voor de podcast.”

Kerstbomen
De decembermaand staat voor IJsselstreekradio in het teken van ‘weggeven’. Jan: “Zo geven we vier compleet opgetuigde kerstbomen weg. Luisteraars kunnen iemand aandragen voor zo’n boom via info@ijsselstreekradio.nl. Dat kan iemand zijn voor wie het financieel niet uitkomt om dit jaar de boom op te tuigen of iemand die door omstandigheden zelf de deur niet uit kan voor het kopen van een boom. Iemand die kerstbomen haat, mag natuurlijk ook, haha, hem of haar gun je toch ook een boom? Ook ‘verstoppen’ we deze maand een aantal kerstpakketten op onze website. De vinder wordt beloond met zo’n echt pakket.”

Het station brengt op Eerste en Tweede Kerstdag extra gepresenteerde uitzendingen, waarin verzoekplaten van de luisteraar worden gedraaid. Deze kunnen nu al worden aangevraagd via 06-22076974. Alle informatie over de decemberacties van het station is te lezen op de website van de internetzender. Hier kan tevens naar de uitzendingen worden geluisterd.

Martijn Kuiler

Redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard en Het Kontakt-Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 21 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws gisteren
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws 18 apr, 16:05
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20