• Mede-initiatiefnemer Rob Stolk.
• Mede-initiatiefnemer Rob Stolk. Foto: Annemarie van der Ploeg

Rob Stolk: ‘Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn’

Algemeen 784 keer gelezen

CAPELLE • Rob Stolk, voormalig projectleider bij de Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders, en erfgoedadviseur Gerard Hoogerwaard hebben een plan met aanbevelingen geproduceerd om de provincie Zuid-Holland te overtuigen dat de Hollandsche IJssel een plek verdient als provinciale erfgoedlijn. Het gaat om een burgerinitiatief.

“Samen met Gerard Hoogerwaard vind ik het leuk om wat te betekenen voor het erfgoed in zijn algemeenheid en ik wil de geschiedenis van deze omgeving voor het voetlicht brengen”, legt Stolk uit. “Mijn doel is meer betrokkenheid van mensen bij hun eigen omgeving en er trots op kunnen zijn. Ik ben ook bezig om het verleden van steenplaatsen hier in beeld te brengen. Het is belangrijk dat er bezoekers komen en dat geldt ook voor andere plekken aan de IJssel. Gerard zei ooit tegen mij: “Kunnen we niet kijken of we hier een erfgoedlijn van kunnen maken?” Dan kom je bij de provincie terecht, waarbij je ondersteuning krijgt zodat het gebied gaat samenwerken en waardoor je ook financiële steun krijgt. Het is belangrijk te weten wat er achter al die monumenten schuilgaat en je ook het verleden ziet. Er waren zo’n 40 steenplaatsen op het stuk van Haastrecht tot Stormpolder die er 500 jaar voor hebben gezorgd dat de omgeving geworden is, zoals deze is. Dit soort dingen is niet voldoende belicht, waardoor de geschiedenis daarvan een beetje is weggedrukt, mede door arbeidsomstandigheden die mensen niet meer wilden. Wij willen dat de geschiedenis weer bovenkomt, niet alleen die steenplaatsen, maar ook de scheepvaartindustrie, zeker voor Capelle met Scheepswerf Vuyk, waar heel veel mensen hebben gewerkt.”

Erfgoedlijnen werden in 2006 door de provincie ingesteld om een bepaald thema te vertegenwoordigen. “Zo zijn er erfgoedlijnen over de trekvaarten en de Waterlinie maar ook over de Atlantic Wall. We stellen voor om de rivierregio van Haastrecht tot Stormpolder toe te voegen aan de erfgoedlijn Waterdriehoek. Het mooiste zou zijn als de hele rivier vanaf Nieuwegein één nieuwe erfgoedlijn kan worden. Stichtingen en verenigingen langs de IJssel zijn ervoor. We hebben haast want binnenkort komen er verkiezingen voor Provinciale Staten en moeten er programma’s gemaakt worden. Ambtenaren van de provincie zijn al bezig met voorsorteren op de verkiezingen en wij willen graag dat zij onze plannen daarin meenemen.” Meer informatie is te vinden op www.hijm.info.

Annemarie van der Ploeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20
Afbeelding
Ongeval op Capelseweg, één persoon naar het ziekenhuis 112 17 apr, 13:42
• Metro bij station Schenkel.
RET solidair met NS: openbaar vervoer staat zaterdag drie minuten stil Nieuws 17 apr, 11:55
Afbeelding
Column - Wonen we in de leukste gemeente? Nieuws 17 apr, 10:15
Afbeelding
Mannen die gelinkt worden aan explosies Ravelstraat opgepakt Nieuws 17 apr, 08:04
Afbeelding
Competitieseizoen start voor Sparta Cricket op 20 april Nieuws 16 apr, 17:15