• De ondertekenaars van Capelle en Krimpen Verbonden met de overeenkomst.
• De ondertekenaars van Capelle en Krimpen Verbonden met de overeenkomst. Foto: Frank de Roo

Welzijn en zorg Capelle en Krimpen slaan handen ineen

Algemeen 485 keer gelezen

CAPELLE • Om zorg en welzijn van goede kwaliteit voor Capellenaren en Krimpenaren ook in de toekomst te garanderen, hebben dertien partijen een overeenkomst gesloten. 

De overeenkomst is nodig om de komende tientallen jaren de juiste ondersteuning en zorg te kunnen bieden aan inwoners die dit nodig hebben. Door de vergrijzing neem het aantal inwoners in Capelle en Krimpen van 65 jaar en ouder toe. Nu is nog één op de vijf inwoners boven de 65, in 2040 is dat één op de vier. Daarom is een goede en sterke samenwerking tussen verschillende partijen nodig, ook omdat ouderen langer zelfstandig leven en wonen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de maatschappij door vrijwilligerswerk, oog en oor voor de medemens, en het delen van hun levenservaring. Het is belangrijk om een gezonde leefstijl van hen die ouder worden en ouderen aan te moedigen en te steunen. Hierdoor blijven zij langer fit en hiermee en wordt de vraag naar zorg zo klein mogelijk. 

Wijkregisseurs
De ondertekenaars van de overeenkomst willen welzijn en zorg met veel aandacht voor preventie, het versterken van het eigen netwerk en inzet van vrijwilligers. Daarvoor komen er wijkregisseurs. Die gaan in de wijk aan de slag met de betrokken professionals, vrijwilligers en bewoners om projecten en activiteiten op te zetten. Voorbeelden hiervan zijn gezonde leefstijl, valpreventie, burenhulp, voorlichting over ouder worden, welzijn, samenwerking tussen vrijwilligers en zorgprofessionals en het bekender maken van ontmoetingsactiviteiten. Ook pakken partijen gezamenlijk obstakels aan in de afstemming van zorg en welzijn.

Samen
Wethouder Marc Wilson van Capelle aan den IJssel: “Om Capellenaren ook in de toekomst welzijn en zorg op maat te kunnen bieden, ben ik blij dat mantelzorgondersteuners, ouderencoaches, buurtcoaches, wijkverpleegkundigen, en de huisarts hun samenwerking versterken. Oog voor het benutten van het eigen netwerk, helpen bij een gezonde leefstijl en inzet op welzijn vind ik heel belangrijk. Want een ‘onsje welzijn’ voorkomt een kilo zorg. Fijn voor de Capellenaar en noodzakelijk zodat zorg beschikbaar blijft voor wie het nodig heeft.”

Wethouder Hugo van de Wal van Krimpen aan den IJssel: ”Ik vind het belangrijk dat Krimpenaren de juiste ondersteuning en zorg ontvangen. Door Capelle en Krimpen Verbonden wordt de samenwerking tussen onze gemeenten en met de verschillende organisaties versterkt. Hierdoor kunnen we beter maatwerk leveren dan we nu al doen voor onze inwoners. Door het organiseren en optimaliseren van toekomstbestendige zorg en welzijn, willen we het welbevinden en een gezonde leefstijl van onze inwoners bevorderen. Samen staan we immers sterker en kunnen we veel meer bereiken.”

Dertien organisaties tekenen het convenant, waaronder de gemeenten Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel, Stichting IJsselland Ziekenhuis en Zorggroep Krimpen. In de toekomst sluiten naar verwachting meer organisaties aan. Inmiddels zijn de deelnemende partijen hierover in gesprek met woningbouwverenigingen Havensteder en Qua Wonen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Felyx stopt met deelscooters in Capelle Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
George Westerbeek ontvangt Capels Compliment Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Capelse (73) overlijdt na ongeval in Rotterdam Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Lampjes grote kerstboom aan op 9 december Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeente past openingstijden aan rond feestdagen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Column - De jacht op de palinggladde prikker Algemeen 30 nov, 18:30
Afbeelding
Rob Stolk: ‘Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn’ Algemeen 30 nov, 16:30
Afbeelding
Zadkine in actie voor twee goede doelen Algemeen 30 nov, 14:30