• Deelscooters op de stoep moeten met de 'buurthubs' tot het verleden behoren.
• Deelscooters op de stoep moeten met de 'buurthubs' tot het verleden behoren. Foto: Huub Lakerveld

Aantal klachten deelscooters ‘naar verwachting’

Algemeen 604 keer gelezen

CAPELLE • In een eerste evaluatie van de proef met elektrische deelscooters zegt het Capelse college tevreden te zijn met het gebruik van de scooters en is het aantal binnengekomen klachten ‘naar verwachting’. Op sociale media uiten Capellenaren kritiek op onder meer de manier waarop de scooters geparkeerd staan en dumpingen.

Een blik op sociale media leert dat de elektrische deelscooters niet door iedereen met open armen ontvangen zijn in Capelle. Vooral de wijze van parkeren van de witte en groene scooters van Check en Felyx is velen een doorn in het oog. Bij de start van de proef benadrukte verantwoordelijk wethouder Van Woudenberg dat de proef zou stoppen wanneer het een ‘chaos’ op straat wordt. Volgens een woordvoerder van de gemeente is hier geen sprake van.

In de evaluatie van de eerste twee weken van de proef staat dat er bijna 3500 ritjes met de 150 scooters zijn gemaakt. Felyx kreeg in die periode 41 klachten binnen, GoSharing 26 en Check 20. Bij de gemeente zijn in de geëvalueerde periode in totaal 98 klachten binnengekomen. Volgens het college en de aanbieders van de deelscooters is dit een normaal aantal voor ‘nieuwe gemeenten’. Navraag leert dat in de periode van 10 oktober tot 17 november in totaal 310 klachten zijn binnengekomen bij de helpdesk van de gemeente. Dit aantal staat nog los van de meldingen bij de aanbieders.

Parkeervakken
Om overlast van verkeerd geparkeerde scooters in te dammen, kondigde het college afgelopen week parkeervakken aan waar scooters in gezet moeten worden. Per Capelse buurt moeten dit zo’n zes vakken worden, die ofwel alleen zichtbaar zijn in de app voor gebruikers van de scooters of ook gemarkeerd zijn in het straatbeeld. Nog voor de kerst worden bij De Koperwiek, De Terp en het IJsselland Ziekenhuis parkeervakken aangebracht, omdat dit de drukste ‘knooppunten’ van de elektrische deelscooters zijn.

Verhuurbedrijf GoSharing stopte binnen een maand met de deelscooters in Capelle. Dit kwam voort uit het besluit van GoSharing om zich terug te trekken uit 33 van 45 gemeenten waar het bedrijf met deelscooters actief was. Van de 150 deelscooters waarmee de proef in Capelle begon zijn er na het vertrek van GoSharing nog 100 over. Dat aantal wordt niet opnieuw aangevuld tot 150, meldt een woordvoerder van de gemeente.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Matig slagingspercentage voor inbrekers in Capelle Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Column - Mensen uit hun isolement halen met sport Nieuws 23 uur geleden
null
SVS legt basis voor seizoen 2024-2025 met contractverlengingen Sport 27 mrt, 09:02
Afbeelding
Geen vast bedrag vanuit gemeente bij humanitaire rampen Nieuws 26 mrt, 19:15
• Saviël Armand wil zich blijven ontwikkelen als zwemmer.
'Laatbloeier' Saviël Armand: zwemsprinter met stapsgewijze doelen Sport 26 mrt, 16:30
Afbeelding
Wisselstrook Algerabrug tijdelijk dicht van 26 op 27 maart Nieuws 26 mrt, 14:20
Afbeelding
Fractie Capels Bewoners Belang officieel opgesplitst Nieuws 26 mrt, 12:06
• Jannes van der Heide.
Jannes van der Heide opnieuw benoemd tot tijdelijk wethouder Nieuws 26 mrt, 08:30