Miriam Hogenbirk met konijn Zoo Dioni. (Foto: Bert Hogenbirk)
Miriam Hogenbirk met konijn Zoo Dioni. (Foto: Bert Hogenbirk)

Miriam: 'Ik hou heel veel van dieren'

Capelle - Ze kreeg het van huis uit mee. Haar moeder leerde haar vogeltjes te voederen met een spuitje. En ze kan ook dieren reanimeren. Ze heeft het echt in haar handen. Miriam Hogenbirk vangt dieren op. Ook vangt zij knaagdieren, konijnen en vogels op, wanneer mensen met vakantie zijn. Bovendien is zij vrijwilliger op de dierenambulance. Haar liefde voor dieren is groot. Ze heeft zelfs ooit thuis gezegd dat ze wel een vriend wilde, die achter haar moest staan, want ze doet alles voor dieren en hij moet dat accepteren.

Door Annemarie van der Ploeg

Vierenhalf jaar geleden nam Hogenbirk voor het eerst een konijn op uit het asiel. "Momenteel heb ik zestien konijnen, twee honden en twee katten. Twee konijnen zitten binnen en de andere veertien leven los in de tuin. Daar hebben zij een stal van 5 x 2 meter met een kattenluik. Ze kunnen er dus gewoon in en uit en hebben de hele tuin tot hun beschikking. Alles is netjes afgesloten, dus ze kunnen niet weglopen. In de stal heb ik een natuurlijke habitat nagebootst met allemaal zand waarin ze hele holen kunnen graven."

Hok

"Ik heb een hekel aan hokken. Bij mij komen de dieren niet in een hok te zitten. Ik heb een hele goede vriendin bij Knaagspoor (konijnen- en knaagdierenopvang in Ridderkerk.) Die vindt het zo leuk. Je hebt natuurlijk ook een hoop mensen die je voor gek verklaren. Die zeggen: "En je kinderen dan? Die kunnen niet meer buiten spelen." Maar dan denk ik, hoezo niet? We zitten gewoon te spelen in de tuin en de konijnen komen gewoon bij je op schoot. Maar dat heb je binnen met de katten toch ook? Echt heel leuk", lacht Hogenbirk.

Opvang

Hogenbirk vangt graag dieren op. "Afgelopen zomer werd er een nest konijntjes gebracht. Die heb ik met de hand groot gebracht. Ook is er een kat aan komen lopen en werden er vogels gebracht. Ik had ook eenden. Moeder was al weg met de kuikens, toen de eieren uitkwamen. Daarna heb ik ze groot gebracht. Ik heb zelfs een zo goed als dode specht gehad. In de konijnenstal heb ik een volière gebouwd met boomstammen met wormen erin en dan tikte hij ze eruit. Op een gegeven moment kon hij uitvliegen. Maar hij komt nog steeds in de tuin."

"Als mensen op vakantie gaan pas ik op de dieren voor slechts 2,50 euro per dag per dier tegen kostprijs van voer etc. Ik hoop dat ze de dieren dan niet dumpen of naar het asiel brengen. Soms vinden mensen het hier zo fantastisch dat de dieren hier mogen blijven", besluit Hogenbirk.

Informatie kun je krijgen via Facebook: Dierenpaleis Miriam, dierenpaleisMiriam@hotmail.com en telefoonnummer 06 4162 7334.

Meer berichten