Cisca de Vries, trots met bloemen en kaars tussen Gert van den Bos en Ans Hartnagel. (Foto: Paul van Gink)
Cisca de Vries, trots met bloemen en kaars tussen Gert van den Bos en Ans Hartnagel. (Foto: Paul van Gink)

Cisca krijgt de Schollevaarse Kaars

Capelle aan den IJssel - Het was afgelopen zaterdagmiddag druk in winkelcentrum De Scholver. Niet alleen vanwege mensen die de inkopen deden van hun wekelijkse boodschappen, maar ook belangstellenden voor de traditionele uitreiking van de Schollevaarse Kaars.

Door Paul Lange

Cisca de Vries was echt niet van plan om afgelopen zaterdag naar het winkelcentrum te gaan. Ze had immers alle boodschappen al in huis. Maar collega-bestuurslid Joke van Leeuwen van De Zonnebloem afdeling Schollevaar/Schenkel eiste bijna dat ze toch moest komen. Er moest namelijk een teamfoto worden gemaakt voor een sponsorkrantje. De list werkte en nietsvermoedend verscheen Cisca in het koopcentrum om daar doorverwezen te worden naar de 'Tuinkamer' waar meerdere vrijwilligers van De Zonnebloem al stonden te wachten op, dacht ze, de fotograaf.

Allemaal mollen

Maar eerst was de eer aan wethouder Ans Hartnagel voor de jaarlijkse nieuwjaarsspeech. Onmiddellijk na de goede wensen van de wethouder nam Gert van den Bos, missionair diaconaal werker van de Ontmoetingskerk het woord en kondigde de uitreiking van de 17e Schollevaarse Kaars aan. "Vanavond start het nieuwe seizoen van 'Wie is de Mol?' Een programma waarin één persoon, de mol, iedereen voor de gek probeert te houden en te ondermijnen. En tóch kan de mol ons iets laten zien. Het hoofdzakelijk ondergronds levende zoogdier verzet namelijk een 'hoop' werk en doet dat aan het oog onttrokken. Er leven heel wat 'mollen' in Schollevaar. Prachtige mensen die veel werk verzetten, veelal achter de schermen. Om stil van te worden."
Van den Bos somde de vele activiteiten op waarbij de genomineerde een belangrijke rol speelt. "Ze is bijna niet te stoppen. Een uitstekend mens dat altijd, al heeft ze het nog zo druk, voor iedereen klaar staat. Naast mantelzorger organiseert ze onder meer de activiteiten voor ouderen als bestuurslid van De Zonnebloem."

Het kwartje valt

Dan valt het kwartje bij Cisca de Vries. "Ik? Verbaasd keek ik om me heen of er misschien nog een naamgenoot in het publiek stond. Toen ik de kaars en bloemen kreeg dacht ik 'was mijn man Ton maar hier'. Die bleek ook in het complot te zitten en stond tot de uitreiking verstopt tussen het publiek. Ik vind het geweldig dat ik deze kaars krijgt, maar hij is wel voor alle collega's van De Zonnebloem. Ik kan het niet alleen."

Heb je ook een leuk verhaal voor de IJssel en Lekstreek? Plaats het dan op www.ijsselenlekstreek.nl of mail naar redactie.ijl@persgroep.nl.

Meer berichten