• Stefan Kort, bedenker van superheld WIJS, met het stripboek en de brievenbussen.
• Stefan Kort, bedenker van superheld WIJS, met het stripboek en de brievenbussen. Foto: Huub Lakerveld

Superheld WIJS: Laagdrempelig om hulp vragen

Algemeen 1.550 keer gelezen

CAPELLE • Kinderen op een laagdrempelige manier in staat stellen om hun problemen thuis aan te kaarten; met dat doel bedacht sociaal werker Stefan Kort de superheld WIJS. Daarbij hoort een brievenbus op scholen, waar kinderen hun hulpvraag in kunnen deponeren. In november maakt WIJS ook de oversteek naar Krimpen aan den IJssel.

Via de gemeente werd Stefan Kort in 2020 benaderd om invulling te geven aan de Week tegen Kindermishandeling. “Het thema was toen superhelden en de gemeente wilde op graffitimuren in Capelle superhelden laten spuiten”, vertelt Stefan. “Met daarbij het nummer van de Kindertelefoon. Maar in de praktijk merkte ik dat het niet handig is voor kinderen om in een onveilige situatie de telefoon te pakken. Toen bedacht ik het idee van een brievenbus waar kinderen hun zorgen in kunnen stoppen, gekoppeld aan een superheld die hen komt helpen.”

Vriendelijke superheld
Na een terugkoppeling met de opmerking dat “er geen superheld bestaat die geen geweld gebruikt” ging Stefan verder aan de slag met het creëren van een superheld die de vriendelijkheid zelve is. Met behulp van een striptekenaar ontstond zo WIJS en diens stripverhaal, dat in de Capelse KinderLabs en op de meeste basisscholen verspreid werd. In het verhaal helpt WIJS een kind dat ouders heeft die vaak ruzie maken en geldproblemen hebben. “Het is ook een visueel verhaal, dat spreekt jonge kinderen meer aan”, aldus Stefan. “Als je alleen de plaatjes zou zien, begrijp je ook de functie van de brievenbus en wat er achter zit.”

Brievenbussen
Hoewel de eerste resultaten uit de brievenbussen in de scholen nog niet geëvalueerd zijn, is er wel een beeld ontstaan in de KinderLabs. “De vragen die kinderen in de brievenbussen stoppen zijn heel divers”, zegt Stefan. “Dat is ook een resultaat van de laagdrempeligheid; kinderen weten ons met al hun hulpvragen te vinden. Er komen soms ook signalen in de brievenbus terecht die Meldcode-waardig zijn. Gelukkig niet altijd en gelukkig is dit vaak ook in een vroeg stadium, wanneer ouders ruzie hebben bijvoorbeeld. In die gevallen kunnen we meteen instappen en bieden we wat het kind nodig heeft, zoals een luisterend oor of een gesprek met hun papa en mama. Maar soms is een situatie al geëscaleerd en moeten we andere stappen zetten.”

De brievenbussen worden altijd geleegd door een professional. Op school kan dat een interne begeleider of schoolmaatschappelijk werker zijn.

Gesprekken met ouders
Het praten met ouders naar aanleiding van een hulpvraag van hun eigen kind is soms best lastig, erkent Stefan. “Het is iedere keer weer spannend hoe ouders erop gaan reageren. Het is niet makkelijk en sommige gesprekken zou je eigenlijk niet aan willen gaan en de ouders voorbij willen lopen als het zo schrijnend is. Maar de praktijk wijst ook uit dat ouders rust vinden als er überhaupt naar hun situatie wordt gevraagd en wij aanbieden om te helpen. Wij gebruiken nooit een aanvallende toon bij die gesprekken en ik ben ook van mening dat iedere ouder het beste met het kind voor heeft. Het kan dat het anders loopt in het leven, maar hoe fijn is het dat je hulp krijgt als je ergens in vastloopt? Wij willen denken in oplossingen en niet met de vinger wijzen.”

Ook in Krimpen
Het concept, dat volgens Stefan Kort uniek is in Nederland, is ook naar andere gemeenten overgewaaid. Op 18 november wordt de Krimpense versie van het stripboek officieel gelanceerd, met andere personages. In totaal doen zeven scholen met negen vestigingen mee in Krimpen aan den IJssel. “Maar wij zijn nog in gesprek met anderen, dus misschien worden het wel meer scholen. De brievenbussen voor de scholen die zich al hebben gemeld worden momenteel gemaakt door de leerlingen van Accent Praktijkonderwijs Capelle.”

De naam van superheld WIJS is samengesteld uit de eerste letters van vier zinnen: Wees sterk, Ik ben er voor je, Je bent niet alleen, Samen lossen wij dit op.

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Echtpaar Simonis 70 jaar getrouwd Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Regentenkamer Van Cappellenhuis open op 1 april Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Team speeltuin Rollebollebos zoekt vrijwilligers Algemeen 26 mrt., 11:30
Afbeelding
Capels Compliment voor Joke van Leeuwen Algemeen 26 mrt., 09:10
Afbeelding
Dansvoorstelling door studenten Algemeen 25 mrt., 11:00
Afbeelding
Ravage na botsing twee auto's op Slotlaan 112 25 mrt., 08:27
Afbeelding
Capelse Rommelmarkt reikt cheque uit aan Voedselbank Algemeen 24 mrt., 19:15
Afbeelding
Inschrijving avondvierdaagse Capelle-West start 1 april Algemeen 24 mrt., 17:00