• De Algerabrug.
• De Algerabrug. Foto: Beeldbank Rijkswaterstaat / Joop van Houdt

Gemeente: “Geen verbreding Algerabrug, wel aanpassingen Capelseplein”

Algemeen 1.134 keer gelezen

CAPELLE • De gemeente Capelle aan den IJssel wil maatregelen nemen om de doorstroming van het verkeer op de Algeracorridor te verbeteren. De voorkeur gaat uit naar het zogeheten alternatief 1b, waarbij geen maatregelen genomen worden op de Algerabrug, maar het Capelseplein een ongelijkvloerse kruising krijgt met een tunnel vanaf de Algeraweg richting Rotterdam. 

De keuze voor alternatief 1b komt voort uit onderzoek naar vier pakketten met maatregelen om ervoor te zorgen dat het verkeer op het Capelseplein en de Algerabrug minder vaak stilstaat. De gemeente wil ook dat de stad daardoor goed bereikbaar blijft. Het verbreden van de Algerabrug is volgens de gemeente niet nodig, aanpassingen van het Capelseplein leveren wel veel (tijd)winst op. 

Complexe opgave
Hoewel de Algerabrug met twee rijstroken een ‘bottleneck’ blijft, gaat de gemeente voor een optie waarbij geen verbreding plaatsvindt. “Alles heeft te maken met de verhouding van alle maatregelen bij elkaar”, zegt een woordvoerder van de gemeente. “Verbreding kan ook een aanzuigende werking hebben. De optie waar de gemeente een voorkeur voor heeft is onderdeel van een breder plan, waarvan de nieuwe oeververbindingen ook deel uitmaken. Het is een complexe opgave, maar wij verwachten dat er winst te halen is door deze plannen uit te werken.”

Volgens de gemeente is het verbreden van de Algerabrug dus niet nodig om het beste resultaat te boeken. Wel wordt er gekeken naar het verbeteren van de toegang tot de wisselstrook en het aanleggen van een extra rijbaan op de Algeraweg voor het verkeer richting het Capelseplein.

Gemeenteraad
Hoewel de gemeente de voorkeur heeft voor alternatief 1b, wil dit nog niet zeggen dat dit plan daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Eerst gaat het naar de gemeenteraad, die het laatste woord heeft. “Er zijn veel belanghebbenden rondom de Algerabrug”, zegt de woordvoerder. “Het is niet te gemeente die uiteindelijk bepaalt.”
In de eerste helft van 2023 wordt een overeenkomst met de uitwerking van het verdere proces aan de gemeenteraden voorgelegd. De bedoeling is dat de werkzaamheden rond 2027 starten.

Fietsbrug
Vanuit de colleges van Krimpen aan den IJssel en de Krimpenerwaard wordt een fietsverbinding of -brug tussen Capelle Centrum en Krimpen Centrum onderzocht. In Capelle wordt daar wat kritischer naar gekeken, zegt de woordvoerder. “De vraag is: waar besteed je het geld aan? Momenteel kiezen wij voor andere opties. Wij zijn niet tegen een fietsbrug, maar we willen wel goed kijken wat we er precies mee gaan oplossen.”

Maatregelenpakketten
De keuze van Capelle voor de maatregelen bij de Algeracorridor maken onderdeel uit van de MIRT-verkenning Oeververbinding regio Rotterdam. Een onderzoek van vier partijen: Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de gemeente Rotterdam. Voor de Algeracorridor zijn de gemeenten Krimpen aan den IJssel, Krimpenerwaard en Capelle aan den IJssel betrokken. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport. Doel van het onderzoek is om de regio Rotterdam bereikbaar, leefbaar en aantrekkelijk te houden.

Binnen de MIRT zijn vier pakketten met maatregelen onderzocht voor de Algeracorridor. In alternatief 1a wordt vooral ingezet op maatregelen voor fietsers. Er wordt niets gedaan aan de Algerabrug en het Capelseplein krijgt een gelijkvloerse kruising. In alternatief 1b worden ook geen maatregelen genomen op de Algerabrug, maar krijgt het Capelseplein een ongelijkvloerse kruising met een tunnel vanaf de Algeraweg richting Rotterdam. Bij alternatief 1b wordt ook onderzocht of een fietsbrug tussen Krimpen en Capelle realiseerbaar is. Bij alternatieven 2a en 2b wordt ingezet op het aanpassen van de Algerabrug met extra rijstroken en daarnaast krijgt het Capelseplein ook een ongelijkvloerse kruising. 

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Felyx stopt met deelscooters in Capelle Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
George Westerbeek ontvangt Capels Compliment Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Capelse (73) overlijdt na ongeval in Rotterdam Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Lampjes grote kerstboom aan op 9 december Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeente past openingstijden aan rond feestdagen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Column - De jacht op de palinggladde prikker Algemeen 30 nov, 18:30
Afbeelding
Rob Stolk: ‘Hollandsche IJssel verdient erfgoedlijn’ Algemeen 30 nov, 16:30
Afbeelding
Zadkine in actie voor twee goede doelen Algemeen 30 nov, 14:30