• Leerlingen krijgen instructies van de vrijwilligers.
• Leerlingen krijgen instructies van de vrijwilligers. Foto: Huub Lakerveld

‘Groene les’ voor leerlingen van Eye College

Algemeen 522 keer gelezen

CAPELLE • Praktijkervaring opdoen en natuurbeleving meekrijgen; dat is het doel van het Eye College (voorheen IJsselcollege) met het werkbezoek van een groep eersteklassers aan de Capelse Heemtuin afgelopen week. Het eerste schoolbezoek smaakt naar meer.

Na een korte rondleiding door en uitleg van vrijwilligers over de Heemtuin gaan de kinderen bewapend met kruiwagens, scheppen en scharen de tuin in. Zij maken onder toeziend oog van de vrijwilligers en leraren enkele paden vrij van de woekerende klimop.

Marga Schaap, docent op het Eye College, legt uit waarom de school excursies als deze organiseert voor de leerlingen van het praktijkonderwijs. “Wij zijn het groene lesaanbod aan het opbouwen”, vertelt zij. Klas 1 krijgt een heel breed aanbod. Dit kan om tuinen, bloemen, gereedschappen leren herkennen en veilig werken, en het liefst ook iets over biodiversiteit. Maar we geven die lessen heel minimaal, want je ziet het: ze willen gewoon iets dóen. In klas 2 volgt dan een werkproject; dan gaan de leerlingen echt op locatie voor een baas werken. In klas 3 doen we momenteel een project op enkele Blick-scholen, waar wij onderhoud plegen aan de schoolpleinen. Maar wij vinden het ook leuk aan projecten mee te werken, zoals het bijenhotel bij De Zellingen.”

Stichting Heemtuin Capelle nam contact op met de school met de vraag om helpende handen. “Het leek ons heel leuk om dat in ons programma te verwerken”, zegt Marga Schaap. “Wat wij precies verder gaan doen hier is nog niet bekend, maar mogelijk kunnen we de Heemtuin extra handen gaan bieden. En van onze kant is het leuk dat je levensecht kan leren hier; je zit niet op een schoolplein maar in een echte tuin.”
“De achterliggende gedachte is dat je ze graag wil meegeven wat natuur doet. Contact met de natuur is beter voor je gezondheid en werkt stressverlagend. Dan hoop je dat ze door dit soort dingen denken: “Oh, eigenlijk is het wel heel leuk buiten.” Stiekem hoopt Marga dat het figuurlijke zaadje wordt geplant en de kinderen later in het groen aan de slag gaan.

Heemtuin
De Heemtuin Capelle aan de ‘s Gravenweg is een plek waar van oorsprong Nederlandse planten bomen en struiken groeien. De tuin meet zo’n 7500 vierkante meter en wordt onderhouden door vrijwilligers van Stichting Heemtuin Capelle.

Zie www.heemtuin-capelle.nl 

Huub Lakerveld

Redactiecoördinator Het Kontakt - IJssel en Lekstreek

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
KCC handhaaft zich op hoogste niveau na winst in play-downs Sport 7 uur geleden
• Jeroen Kolster hardlopend in actie.
Geld inzamelen voor palliatieve zorg: Jeroen Kolster volbrengt marathon Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Burg. Schalijlaan en Burg. Bakkerlaan twee avonden en nachten deels dicht Nieuws 23 uur geleden
• Tamara (links) haalde 525 euro op voor de zwanengroep Zuid-Holland.
Tamara Heerkens loopt marathon Rotterdam voor hulp aan zwanen Nieuws 23 uur geleden
• Ard Molenaar na het voltooien van de marathon.
Ard Molenaar werkte vijf jaar na noodgedwongen stop toe naar zijn eerste marathon (en liep hem uit) Nieuws gisteren
Afbeelding
ID-kaart of paspoort ophalen kan voortaan zonder afspraak Nieuws gisteren
Afbeelding
Voetbaloverzicht: zo presteerden de lokale clubs afgelopen weekend Sport 15 apr, 11:10
—
Fietsen voor leven met en na kanker op 22 juni Nieuws 15 apr, 10:30