Extra zoet water tegen verzilting IJssel en Lek
Algemeen
533
keer gelezen
REGIO • Rijkswaterstaat zet een stuw bij Hagestein op een kier om meer zoet water toe te laten op de Lek en richting het westen te laten stromen. Dit om verzilting van onder meer de Hollandsche IJssel te voorkomen.
Zout water trekt bij de monding van de Hollandsche IJssel ter hoogte van Capelle verder het land in door het lage waterpeil. Rijkswaterstaat laat bij Hagestein net genoeg water door om vanuit de Lek richting Rotterdam met een zoetwaterbuffer te zorgen voor tegendruk tegen het zoute water. Daarmee blijft de inname van zoetwater voor onder meer natuur, drinkwater, landbouw en industrie in West-Nederland mogelijk.
“Het gedeeltelijk openzetten van Stuw Hagestein zorgt voor een vergroting van de zoetwaterbuffer in de Lek en Hollandsche IJssel”, aldus Rijkswaterstaat. “Deze zoetwaterbuffer geeft als een stootkussen tegendruk aan het zoute water.”
Hoeveel water Stuw Hagestein doorlaat, is afhankelijk van de verziltingsdruk vanuit zee. Rijkswaterstaat doseert dit op basis van de dagelijkse meting van het zoutgehalte van het rivierwater.