• Vrijwilligers spannen netten over de druivenranken.
• Vrijwilligers spannen netten over de druivenranken. Foto: Annemarie van der Ploeg

Eerste wijn uit Capelse stadswijngaard

Algemeen 16 keer gelezen

CAPELLE • Inmiddels is het drie jaar geleden dat Stichting Sjatoo 010 de eerste proefwijngaard in de wijk Fascinatio in Capelle aanlegde. Dit jaar kan er geoogst worden. Volgend jaar, eind eerste kwartaal 2023, zullen hieruit de eerste flessen komen. 

Hans Tobé, voorzitter Stichting Sjatoo 010 vertelt: “We zijn nu een jaar of 3, 4 verder na het aanleggen van de ‘demogaard’ en dit stuk is helemaal tot zijn recht gekomen. We hebben toen niet stilgezeten en inmiddels is de midgaard aangeplant, waar we ook dit jaar de druiven van krijgen en is ook de oostgaard aangeplant. Het belangrijkste nieuws is dat we dit jaar onze eerste wijn hopen te maken, dus is het een spannende periode.” 

Oogst
“Over een week of 4, 5 gaan we met een groot team vrijwilligers alles in één dag oogsten, in een koelunit verzamelen en dan gaan we de vruchten van de druivensoort Solaris de volgende dag voor de vinificatie naar een bedrijf in het oosten van het land brengen, dat daarin gespecialiseerd is. In december hebben wij dan als bestuur een primeur en kan de wijn nog bijgesteld worden. We hopen dat er zo’n 500 flessen uitkomen die er vanaf eind 1e kwartaal 2023 zullen zijn. Afgelopen zaterdag hebben we met de vrijwilligers netten gespannen, omdat de druiven dusdanig zoet worden, dat er vogels of wespen op af komen. We hebben twee systemen om de druiven te beschermen, met zakjes, een soort netjes die je om de druiven strikt, en met het spannen van netten. We doen hier momenteel ervaring mee op.”

“Het leuke is dat alles wat we bedacht hadden ook echt is uitgekomen. Wandelaars lopen langs de wijngaard en willen daar zelfs op de foto. Het voelt echt of de mensen in Zuid Frankrijk lopen. Er zijn ook vrijwilligers, wij noemen ze vrienden van de wijngaard, bijgekomen. Iedereen kan zich nog steeds aanmelden om een ochtend, middag of dag te helpen. Het hoeft niet elke week. Er zitten geen verplichtingen aan. We zetten een schema op de speciale whatsappgroep waarop iemand zich kan aanmelden om te helpen. Dit kan ook via sjatoo010@gmail.com, waarna wij contact opnemen.”
“We hebben nog één uitbreidingsplan, de westgaard, maar daarover gaat de gemeente Rotterdam”, vult secretaris en vice voorzitter Rob Verduin aan.

Sjatoo 010 is te vinden op www.sjatoo010.nl, Facebook en Instagram.

Annemarie van der Ploeg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Zwem4daagse tijdens herfstvakantie Algemeen 30 sep, 14:30
Afbeelding
Vol programma tijdens ‘Sportieve Herfst’ Algemeen 30 sep, 11:30
Afbeelding
Werkzaamheden af; Algeraweg weer volledig open Algemeen 30 sep, 09:10
Afbeelding
Hoogheemraadschap test kleppen onder Capelse tunnels Algemeen 29 sep, 19:00
Afbeelding
Ambitieus ACZ volledig in het nieuw Algemeen 29 sep, 16:30
Afbeelding
Gemeente: “Geen verbreding Algerabrug, wel aanpassingen Capelseplein” Algemeen 29 sep, 14:18
Afbeelding
Rommelmarkt bij Nieuwe Westerkerk Algemeen 29 sep, 14:00
Afbeelding
Rogier van Leeuwen thuis bij VCN Algemeen 29 sep, 11:30