• Opening van de kunstexpositie.
• Opening van de kunstexpositie. Foto: Frank de Roo

Oekraïense kunstexpositie in Rivium geopend

Algemeen 24 keer gelezen

CAPELLE • Wethouder kunst en cultuur Rik van Woudenberg heeft de vernieuwde Rivium Kiosk geopend. Kunstenares Marina Yasinevich trapte af met haar kunstexpositie. De kiosk wordt een ontmoetingsplek voor bewoners. 

Gevlucht
Marina Yasinevich, geboren in het Oezbeekse Samarkand, woonde vanaf haar eerste jaar in het Zuid-Oekraïense Nikolajev. Toen in februari de oorlog uitbrak, vluchtte zij met haar vijf kinderen naar Nederland en kwam terecht bij de opvanglocatie in het Capelse Rivium. Ontworteld maar strijdbaar en geïnspireerd heeft Marina de draad weer opgepikt door de zeecontainer in het Rivium nieuw leven in te blazen. Haar expositie is getiteld ‘Ze Pikt de Stemming Op / Paint it Black’, of in het Oekraïens ‘???? ???????? ???????’. De expositie is een maand lang van maandag t/m donderdag tussen 12.00 en 14.00 uur te zien in de Rivium Kiosk. Op de dinsdagochtend is Yasinevich te vinden in Huis van de Wijk Fascinatio, waar zij schildert met lotgenoten en andere bewoners.

Ontmoetingsplek
In deze oude zeecontainer zijn de komende maanden drie tentoonstellingen te zien. Wethouder Rik van Woudenberg is blij dat de zeecontainer weer gebruikt wordt: “Het is mooi om te zien dat dit soort initiatieven ontstaan vanuit de talenten van bewoners. Kunst kan mensen met elkaar te verbinden. Het zet mensen aan het denken en wakkert een gesprek aan. Deze kiosk wordt zo een ontmoetingsplek voor de wijk waar van alles mogelijk is.”

Tentoonstellingen
In de kiosk volgen later dit jaar volgen nog twee tentoonstellingen. De volgende tentoonstelling gaat over de flora en fauna in en rond het Rivium (‘Let it Bee’) met hulp van een Oekraïense imker. De derde tentoonstelling gaat over water (‘Smoke on the water’). De data worden van tevoren bekend gemaakt op www.capelleaandenijssel.nl en de social media kanalen van de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
‘Groene les’ voor leerlingen van Eye College Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
UPDATE - Vermist meisje (17) gevonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kaartje sturen tijdens Week van de Verbinding Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Capelse collectanten gezocht voor Brandwondenstichting Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek aan den IJssel geeft workshops Digitale zorg Algemeen gisteren
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Sjoerd Geissler Algemeen 27 sep, 10:40
Afbeelding
Zonder straf en anoniem mes inleveren Algemeen 27 sep, 09:00
Afbeelding
Negen Capelse verenigingen doen mee aan Grote Clubactie Algemeen 26 sep, 19:00