Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Column - Ronde van West is een Capels begrip

Algemeen 30 keer gelezen

In de 25 jaar dat ik in Capelle woon, werden er met regelmaat hardloopevenementen georganiseerd. Johan Sprong was daar een meester in, met onder meer de Bavo/Schenkelloop waarbij hij het nevendoel had om de Bavo en de wijkbewoners nader met elkaar te laten kennismaken. De loop werd gehouden tijdens de Schenkelmarkt. 

Ook de Schollebosloop in oktober was echt een Capels topevenement. Rob de Hair, Maarten Honkoop, Jan Huijer, Martin van der Marel, Johan Sprong, Leen de Wit, het zijn mannen die het hardlopen in deze gemeente flink hebben gepromoot. Ook meubelzaak De Zuiderster heeft jarenlang een loop georganiseerd. Maar de moeder aller hardloopevenementen is toch de Wintercross, voor basisscholieren, die ook in het Schollebos werd en wordt gelopen. In Capelle West en ’s-Gravenland kennen ze in december de Kerstmannenloop Santa Run en in de laatste schoolvakantieweek vindt corona en weder dienende de Ronde van West plaats. 

Jarenlang werd de Buurtgroep-West geleid door actieve mensen als Iet Oostlander-Leeflang, Hans Schenk, Martin van der Marel en tal van anderen. Al 43 jaar is deze buurtgroep in touw voor de bewoners in Capelle. Komende dinsdag, 16 augustus organiseren Martin van der Marel, Martijn van Golden, Johan Nelisse, Christine Siepman, Lindsey van der Stel en al die andere 100 vrijwilligers weer de traditionele Ronde van West. Vorig jaar noodgedwongen een keer op 16 oktober, maar nu weer gewoon in de laatste vakantieweek. Met als nieuwtje dat er nu ook kan worden gewandeld. Er is een keuze tussen de 5 en 10 km, over hetzelfde parcours als waar de hardlopers hun kilometers maken. Ook aan de kinderen wordt altijd volop aandacht geschonken met kortere lopen. Het mooie aan deze loop is echter ook dat er wordt gelopen voor Hospice IJsselOever. 

Lichamelijke ongemakken zorgen er al tijden voor dat ik slechts een keer kon meelopen terwijl ik vroeger aan elke loop meedeed. Nu probeer ik deze Ronde van West te promoten zodat er dinsdag weer rond de 1000 lopers deelnemen aan dit echte Capelse topevenement, gesteund en gedragen door echte vrijwilligers. En daar mogen hardlopers wel even bij stilstaan. Zonder deze mensen zijn er geen evenementen! Voor meer info, kijk op www.rondevanwest.nl. En voor de niet-lopers, er is muziek en een after-party.

Cor Hulsbus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Grote handel in nepmerkkleding ontdekt Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
‘Groene les’ voor leerlingen van Eye College Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
UPDATE - Vermist meisje (17) gevonden Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Kaartje sturen tijdens Week van de Verbinding Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Capelse collectanten gezocht voor Brandwondenstichting Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek aan den IJssel geeft workshops Digitale zorg Algemeen 27 sep, 13:30
Afbeelding
Koninklijke Onderscheiding voor Sjoerd Geissler Algemeen 27 sep, 10:40
Afbeelding
Zonder straf en anoniem mes inleveren Algemeen 27 sep, 09:00