• Judith Kraak zet zich in voor de bijen.
• Judith Kraak zet zich in voor de bijen. Foto: Jan Kok

Judith Kraak: Passie voor bijen en natuur

Algemeen 814 keer gelezen

CAPELLE • Capellenaar Judith Kraak heeft een passie voor de natuur. Zij wil het belang van bijen - en andere insecten - benadrukken en haar kennis delen.

Judith Kraak wist al vroeg wat ze wilde: werken met de natuur. Zodra het kon, verhuisde ze vanuit haar Utrechtse kamer naar de wildernis om gids te worden. Jaren later woont ze in Capelle op zevenhoog. Nu heeft ze de natuur met zich meegenomen: er komen heel wat bijen en hommels af op de bloemen op haar balkon. “Toen ik me in bijen ging verdiepen, ging er een wereld voor me open. Ik zet me nu in voor de bijen in Capelle, want we hebben ze nodig.”

Judith Kraak legt uit waar haar passie voor de natuur vandaan komt. “Die zit al van jongs af aan in mij. Als kind struinde ik veel in het bos en zocht ik bloemen om te drogen in boeken. Ik wilde alles weten over planten en dieren. Die nieuwsgierigheid is altijd gebleven. Ik heb veel dieren gehouden in mijn leven en wilde dat weer oppakken toen ik in Capelle ging wonen. Zo kwam ik bij de bijen terecht. En ik geniet ervan! Hoe meer ik over bijen leer, hoe dieper ik onder de indruk raak.” 

Problemen
Momenteel vergaat het de bijen in Nederland niet goed, concludeert Judith Kraak. “Niet zo goed. Zo hebben honingbijen onder andere last van een mijt uit het verre oosten. Dat is een probleem, want bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van gewassen en dus voor onze landbouw. Dat geldt niet alleen om honingbijen trouwens, maar ook voor ongeveer 350 soorten wilde bijen en nog eens zoveel soorten zweefvliegen. Al die soorten zijn in Nederland belangrijk voor het bestuiven van voedsel.”

Kennis delen
Judith Kraak probeert op verschillende manieren mensen voor te lichten over het belang van de bijen. “Ik deel mijn kennis over de natuur graag, bijvoorbeeld door lezingen te geven. Ik hoop dat het belang van de natuur daardoor meer aandacht krijgt van mensen, in het bijzonder van overheden en bedrijven. Ik ben ook graag praktisch bezig. Vorig jaar deed de voorzitter van de Nederlandse bijenhoudersvereniging een oproep: wil je iets doen voor de bijen, haal dan een steen uit je tuin en zet er een plantje voor terug. Zo simpel. Daar ben ik mee aan de slag gegaan.”

Bloemen planten
Ook in haar huis in Capelle, op zeven hoog, kan Judith bezig zijn met het helpen van de bijen. “Mijn balkon staat al vol met bloemen. Maar na die lezing keek ik naar beneden en zag ik veel groen in de buurt. Ik dacht: kunnen we daar ook geen bloemen planten? Dat vond de wijkbeheerder een goed plan. Samen met Welzijn Capelle en Maak Capelle is er toen een crowdfunding opgestart. We hebben genoeg opgehaald om dit jaar wel 700 vierkante meter te kunnen planten. Voor een deel is dat met machines gebeurd, voor een deel door buurtbewoners en scholen.”

Minder tegels, meer planten
Judith merkt dat de crowdfungsactie iets losgemaakt heeft in Capelle. “Het planten van de bloemen heeft heel wat in gang gezet. Als je met zo’n groep buurtbewoners bezig bent, dan trekt dat de aandacht. Mensen vroegen waar we mee bezig waren en raakten ook geïnteresseerd in bijen. Ik hoop dat veel mensen hun eigen tuin ook vriendelijker maken voor bijen en andere insecten. Daarvoor is maar weinig nodig: minder tegels, meer planten en niet snoeien voor de bloei. En ik hoop dat meer wijken de groenstroken gaan volplanten met bloemen.”

Capelle aan den IJssel doet dit jaar mee aan het NK Tegelwippen en gaat de strijd aan met Krimpen aan den IJssel en ruim 100 andere gemeenten in heel Nederland. Tot en met 31 oktober 2022 daagt de gemeente je uit om zoveel mogelijk tegels uit je eigen tuin te verruilen voor groen. Geveltuintjes tellen ook mee. Geef het aantal gewipte tegels en een bewijsfoto van jouw gewipte (gevel)tuin op via www.NK-tegelwippen.nl en ze worden opgeteld bij de Tegelteller van Capelle.

Voor een bij-vriendelijke tuin is het goed om inheemse Nederlandse en biologische planten of bollen te kopen. Bij tuinen met een vijver is het aan te raden de regenpijp uit te laten komen in de vijver, zodat de bijen kunnen drinken en het water niet verloren gaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Renovatie Schermerhoek gevierd met bewonersfeest Fotoreportage 5 uur geleden
Afbeelding
Aantal fietsendiefstallen fors toegenomen in Capelle Nieuws 8 uur geleden
• De budgettraining helpt bij financiële stress.
Aan de slag met stressvrije financiën: nieuwe budgettraining in mei Nieuws gisteren
• Liz Jones en Suzy Cargill treden op.
Schots singer-songwriterduo speelt samen in Van Cappellenhuis Nieuws 18 apr, 13:45
• Dionne Dinkhuijsen en wethouder Harriët Westerdijk onthullen het informatiebord.
Moeite met DigiD en andere overheidswebsites? Het 'IDO' helpt Met foto's 18 apr, 11:20
Afbeelding
Lijst met aanhoudingen na explosiereeks wordt langer: 19-jarige van bed gelicht Nieuws 18 apr, 09:15
Afbeelding
Gratis lunch: Eye College zoekt 'proefkonijnen' voor eindexamen Nieuws 17 apr, 17:10
• Laurens Salcedo Valdez, pitcher bij Euro Stars.
Laurens Salcedo Valdez in mentorrol bij Euro Stars: 'Mooi om jonge gasten bij te staan' Sport 17 apr, 15:20