Watervallei niet drooggelegd; jonge bomen krijgen extra water
Algemeen
501
keer gelezen
CAPELLE • Nederland kampt met aanhoudende droogte en een extreem laag waterpeil. Hoe gaat Capelle om met zaken als waterspeelplaatsen en het bewateren van de groenvoorzieningen?
Capellenaren hoeven zich geen zorgen te maken over een sluiting van de Watervallei in het Schollebos; deze blijft tijdens de warme zomermaanden gewoon open. “De Watervallei functioneert op basis van een gesloten systeem”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Er is een ondergrondse zuivering, dus al het water wordt hergebruikt. De waterinstallaties hier zullen wij dan ook aan laten.”
Groen in openbare ruimte
Wat betreft de bewatering moet de gemeente op bepaalde vlakken bijspringen. “Jonge bomen krijgen nog twee jaar na aanplant water”, volgens de woordvoerder. “Oudere bomen hebben een groter wortelstelsel, die kunnen zelf water vinden onder de grond. Bij plantenbakken en hangende potten (aan lantaarnpalen, red.) wordt ook extra water gegeven, omdat de beplanting daar geen water uit de volle grond kan halen.”
Als de droogte aanhoudt en meer waterbesparende maatregelen nodig zijn, dan zullen de eenjarige planten, zoals die in de hangende potten, als eerste ‘afvallen’ bij het water geven. “Dit omdat de meerjarige planten en bomen voor langere tijd zijn aangeplant en dus duurzamer zijn. Ook selecteren wij steeds vaker op beplanting die zich beter kan aanpassen op het warmere weer”, zegt de woordvoerder van de gemeente. “Grasvelden besproeien wij niet, want gras kan zichzelf gemakkelijker herstellen.”
Zuinig met water
Door het ‘feitelijke watertekort’ wordt van bewoners gevraagd water met mate te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door de gazonsproeier niet langdurig aan te laten en de auto niet met de hand te wassen. Wasstraten gebruiken een circulair systeem waarbij water hergebruikt wordt. Daar is bij het wassen van de auto dus geen sprake van onnodig veel gebruik van water.