v.l.n.r. Ingrid (mantelzorger), Judith (visagiste), Wil (gastvrouw) en staande Saskia Kok (coördinator)
v.l.n.r. Ingrid (mantelzorger), Judith (visagiste), Wil (gastvrouw) en staande Saskia Kok (coördinator) Foto: Annemarie van der Ploeg

Mantelzorgers verwend in Inloophuis

2 jul, 19:33 Algemeen 2 keer gelezen

CAPELLE • Herkenning en erkenning van de mantelzorger was het doel van de verwendag voor mantelzorgers die donderdag 30 juni in Inloophuis De IJssel werd gehouden. 

Capellenaren die voor iemand zorgen, werden in het zonnetje gezet. Even aandacht voor henzelf want, zoals men zegt: Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor een ander zorgen.

Tijdens de verwendag voor mantelzorgers, georganiseerd door de welzijnsorganisaties in Capelle, was van alles te doen. Zo werd een voetmassage ter ontspanning aangeboden en maakte Judith Langenhorst de mantelzorgers mooi op en/of gaf hen kleuradvies en stylingtips. In de huiskamer kreeg men koffie of thee met taart en was het mogelijk om met lotgenoten te praten voor een stukje herkenning. 

“Veel mantelzorgers noemen zichzelf geen mantelzorger,” zegt Saskia Kok van Inloophuis De IJssel. “Ze helpen een naaste of buur en doen dat gewoon vanuit liefde, maar het is best zwaar naast de dagelijkse taken en het vele werk wat zij doen. Eigenlijk worden ze niet echt gezien. Alle aandacht gaat naar de patiënt.”

“Je ziet de inzet van vrijwilligers steeds meer opkomen; vrijwilligers die zich vier uur per week beschikbaar stellen om maatje van iemand te zijn zodat de mantelzorger eindelijk iets voor zichzelf kan doen. Hier in het inloophuis gaan wij een leesclub voor mantelzorgers opzetten; één keer in de maand twee uur samen een boek lezen, kaarsjes aan, koffie erbij en gewoon even bij elkaar zijn.”

“Zo ondersteun je de mantelzorger. Een stukje erkenning van: wat je doet is niet niks. Iedereen vindt het toch wel leuk als hij gezien wordt. De spreuk van Richard Moss past goed bij onze missie: ‘Het grootste geschenk dat je iemand kan geven, is oprechte aandacht.’ Dat willen wij de Capelse mantelzorgers ook geven.”

Vrijwilliger José Grandia vult aan: “In heel het proces van de zorgaanbieders moeten mantelzorgers een duidelijkere stem krijgen. Er moet ook gevraagd worden hoe ze ontlast kunnen worden. Wat past bij de mantelzorger? Kan een cliënt om 10.00 uur in plaats van om 11.30 uur gewassen worden, zodat de mantelzorger even een uurtje naar de markt kan gaan?” Meer informatie over Inloophuis De IJssel is te vinden op www.inloophuisdeijssel.nl.

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Vaccinatielocatie IJsselland sluit deuren Algemeen 12 aug, 09:36
Afbeelding
Beginnerscursus bridge begint in september Algemeen 12 aug, 09:15
Afbeelding
Wandeling met lunch in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 18:30
Afbeelding
Schenkel Jaarmarkt terug van weggeweest Algemeen 11 aug, 16:00
Afbeelding
Spreekuur maatschappelijk werker in Oostgaarde Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
HC Capelle op zoek naar trainers Algemeen 11 aug, 11:30
Afbeelding
Yoga in de Roo van Capelle Algemeen 11 aug, 09:10
Afbeelding
Tekensessie bij KinderLab Schenkel Algemeen 10 aug, 20:00